Ankara'dan dünyaya açılmış bir lezzet: Kalecik Karası Üzümü

Ankara'dan dünyaya açılmış bir lezzet olan Kalecik Karası üzümü, çoğu insan tarafından bilinmiyor. Kendine has lezzetiyle diğerlerinden ayrılan ve Kalecik Karası Şarabı yapımında kullanılan, tadının damağınızda yer edeceği bu lezzet-i harikayı keşfedin.

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Ankara'dan dünya ülkelerine açılan bir lezzet olan Kalecik Karası Üzümü, Kalecik'in bereketli topraklarında yetişen bir nimet. Ankara'da yetişen 17 çeşit üzüm içerisinde kendine özgü tadıyla fark yaratan Kalecik Karası, dünyadaki rakiplerine adeta meydan okuyor. Aromatik tadıyla sıradan bir üzümden daha çok dikkat çeken Kalecik Karası, birçok farklı ürünün ham maddesini oluşturuyor.

ANKARA'NIN LEZZET-İ HARİKASI: KALECİK KARASI

Kalecik Karası'nı diğer üzümlerden ayıran en önemli özelliği yetiştiği topraklardır. Toprakların üzüm yetiştiriciliğine bu denli yatkın olması, içerdiği yoğun magnezyumdan kaynaklanıyor. Bu toprakların kendine özgü yapısı ve mevsimsel olarak aldığı yağış miktarı, üzümün tadını olumlu yönde etkiliyor. Kalecik’in kendine özgü iklimsel yapısı, üzüm aromasının daha farklı ve yoğun olmasına olanak sağlarken diğer türler içinde de ön plana çıkmasını sağlıyor.

Farklı aromatik tadıyla hem Ankara'nın hem de dünyanın gözdesi olmaya hak kazanmış bu eşsiz lezzet ancak kendi ilçesinde ve ikliminde yetişerek hem yerli olma özelliğini korumuş ve hem de adını dünyaya duyurmuştur. Ayrıca Kalecik Karası, coğrafi patent alarak da eşi benzeri olmayan bir tat olduğunu kanıtlamıştır.

BİRÇOK FARKLI ALANDA KULLANILIYOR

Kalecik Karası üzümü, harikulade tadıyla tek başına tüketileceği gibi şarap, pekmez, sirke, kolonya yapımında da kullanılıyor. Çoğu Ankaralının da bildiği üzere meşhur Kalecik Karası şarabı, ününü bu üzüme borçlu. Saya saya bitiremediğimiz bu üzümün şarap yapımında kullanılmasındaki en önemli özellik ise Türkiye'nin yıllanma potansiyeline sahip en iyi üzümlerinden biri olmasıdır.

FRANSA’DA DEFALARCA BİRİNCİ GELDİ

Ankara Kalecik'te bulunan ticari amaçlı şarap fabrikaları hem Türkiye'ye hem de dünyaya Kalecik Karası şarabını tanıtıyor. Kalecik Karası şarabı, etrafa saldığı ünüyle her sene Kalecik Şarap Festivali'nde tanıtılırken Fransa Şarap Festivalleri'nde de defalarca birinciliğe layık görülerek başarısını dünyada kanıtlamıştır.

Ticari anlamda pek çok başarıya adını yazdıran bu üzüm türü, Kalecik Kadın Kooperatifleri'nde işlenerek pekmez, kolonya, sirke, kurutmalık, şıra gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız ürünlere dönüştürülüyor.

ŞİFA KAYNAĞI KALECİK KARASI

İncecik kabuğu ve bal gibi aromasıyla Kalecik Karası üzümü çoğu insan için de şifa kaynağı. Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan kansızlık sorununa Kalecik Karası, derman olacak nitelikte. İnsan vücudunda kan yapımında bulunan demir vitamini Kalecik Karası üzümünün içinde de yüksek oranda bulunmasıyla bu sorunun çözümüne katkı sağlıyor.

Ayrıca içerisinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde kansızlığın yanı sıra farklı hastalıklara karşı da koruyucu olma özelliğine sahip. Hastalıklardan korunmak adına hem ham haliyle hem de işlenmiş haliyle Kalecik Karası mutlaka sofralarda yer almalı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri