Ankara'nın başkent oluşunun 101. yılı

Milli Mücadele'nin merkezi Ankara, Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılmasından sonra 13 Ekim 1923'te genç Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatmasının ardından, Osmanlı Mebusan Meclisi'nin 12 Ocak 1920'deki son toplantısının ardından, Türkiye'nin yeni bir yönetim merkezine ihtiyacı olduğu anlaşıldı.

19 Mart 1920'de Mustafa Kemal Paşa, "Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır." diyerek, temsilcilerle Osmanlı Mebusan Meclisi üyelerini Ankara'da toplamaya başladı. Kurtuluş Savaşı'nda stratejik konumu ve demir yoluyla bağlantılarıyla Ankara, önemli bir merkez haline geldi.

Mustafa Kemal Paşa, 27 Aralık 1919'da Ankara’ya geldiğinde, halk tarafından coşkuyla karşılandı ve burada Kurtuluş Savaşı'nın planlarını hazırladı. Savaşın başarıya ulaşması için düzenli orduların kurulması kararı da burada alındı. Bu ordular, düşman güçlerine karşı zaferler kazanarak Türkiye'nin bağımsızlığını pekiştirdi.

9 Ekim 1923’te Dışişleri Bakanı İsmet Paşa, Meclis’e sunduğu yasa tasarısıyla, "Türkiye devletinin merkezi Ankara'dır." ifadelerini kullandı. 13 Ekim 1923'te yapılan oylamada, Meclis tarafından bu yasa kabul edilerek Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak resmen ilan edildi.

Mustafa Kemal Atatürk, Ankara'nın başkent olmasının önemini Nutuk'ta vurgulayarak, "Bütün düşünceler, yeni Türkiye'nin başkentinin Anadolu'da ve Ankara kenti olması gerektiğinde toplanıyordu. Coğrafya ve strateji durumu en kesin önemi taşıyordu. Devletin başkentini bir an önce saptayarak iç ve dış kararsızlıklara son vermek çok gerekli idi." ifadelerini kullanmıştı.

Başkent olarak Ankara'nın seçilmesi, ülkenin coğrafi ve stratejik konumunu güçlendirerek iç ve dış kararsızlıklara son vermeyi hedefliyordu.

Ankara'nın başkent ilan edilmesinin ardından, kente hızlı bir imar süreci başladı. Eğitim ve kültürel kurumlara öncelik verilerek, yabancı uzmanlarla birlikte modern bir şehir inşa edilmeye başlandı. Zamanla Ankara, Türkiye'nin siyasi, kültürel ve sosyal yaşamında merkezi bir rol üstlendi.

Bugün, Ankara'nın başkent oluşunun 101. yılı

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan bu şehir, modern Türkiye'nin inşasında önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri