Ankara'nın doğa harikası: Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı

Ankara’da yaşıyor ve şehrin içinden uzaklaşmadan doğayla baş başa kalmak istiyorsanız, Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı sizleri bekliyor.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara'nın ilçelerinde birçok doğal güzelliğine şahitlik etme şansınız var. Milli Park, tabiat parkları, göller ve ormanlarla Ankara, doğal güzellikleriyle dikkati üzerine çekmeyi başarıyor.

Bu doğal güzelliklerden biri de şüphesiz ki Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı...

Yemyeşil doğası sayesinde Ankaralıları şehrin içindeki cennete ayak bastırıyor.

Şehrin içinde doğal bir hazine olan Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı, Ankara’da şehrin yoğun havasından bunalanları tertemiz havasıyla davet ediyor. Başkent'te hafta sonlarında gidecek yer bulamayanlar için şahane bir fırsat oluşturuyor.

Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı, kültürel ve doğal zenginlikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı, Ankara'ya ilçe merkezine 80 kilometre uzaklıktaki bu park hem yaz aylarında hem kış aylarında ziyaretçilerine farklı farklı yüzlerine göstererek adeta bir cennet manzarası vaat ediyor.

Kızılcahamam Soğuk Su Milli Parkı, ziyaretçilerine şehrin içinde değilmişçesine özel anlar yaşatıyor.

SOĞUKSU MİLLİ PARKI, 1959 YILINDA MİLLİ PARK STATÜSÜ KAZANDI

Soğuksu Milli Parkı, 1959 yılında Milli Park statüsü kazanmıştır. İç Anadolu step ekosistemine geçiş bölgesindeki nadir ormanlardan bir tanesi olması ve kaplıcaları ile tanınmış Kızılcahamam ilçesinde bulunuyor.

1184 hektar alana sahip olan Soğuksu Milli Parkı, az engebeli İç Anadolu platosundan dağlık Karadeniz bölgesine geçiş alanını teşkil eder.

SOĞUKSU MİLLİ PARKI, FLORA YÖNÜNDEN DE OLDUKÇA ZENGİN

934 hektar ormanlık saha, 250 hektar açık alan olan Soğuksu Milli Parkı, flora yönünden de oldukça zengindir.

Hakim ağaç türlerini karaçam, sarıçam, köknar ve gürgen oluşturur. Ayrıca yabani çilek, yabani gül, ahlat, bodur ardıç, yabani fındık, titrek kavak ve bazı meşe türleri de bulunmaktadır.

Milli Park sınırları içerisinde Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşu Kara Akbaba yaşamaktadır. 3 metreye varan kanat açıklığına, 1 metre yüksekliğe ve 14 kilogram ağırlığa ulaşan bu türün nesli tehlike altındadır. Milli Parkın yüksek tepelerinde büyük ve yaşlı karaçam ağaçlarının tepesinde yuvalanır.

Kara Akbaba dışında sahada; ayı, tilki, çakal, kurt, yaban domuzu, sincap ve tavşan gibi memeli hayvanlar ile nadiren de olsa kızıl geyik ve karaca gibi türlere de rastlanmaktadır.

FOSİL AĞAÇLAR DA BULUNUYOR

Milli Parkın Kuzcapınar ve Uzunkavaklı mevkii arasında kalan bölümde günümüzden 15 milyon yıl önceye (miyosen) ait ağaçların fosilleri yer alır ve taşlaşmış ağaç orman (petrifıed forest) ya da silişleşmiş ağaç fosilleri adıyla tanınırlar.

Soğuksu Milli Parkı’na gelen ziyaretçilerin, Kara Akbaba Gözetleme ve Besleme İstasyonunu, Fosil Ağaç bölgesini, Atatürk’ün altında dinlendiği Atatürk Çamı’nı, Ziyaretçi Tanıtım Merkezini görmeleri tavsiye edilir. Konaklama Kızılcahamam bölgesinde bulunan otellerde sağlanabilir.

SOĞUK SU MİLLİ PARKI NEREDE?

Soğuksu Milli Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Ankara’ya 80 kilometre mesafededir. Kızılcahamam ilçe merkezinden geçilerek milli parka ulaşım sağlanır. AŞTİ'den de Kızılcahamam'a bilet alarak da ulaşım sağlayabiliriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kızılcahamam Belediye Başkanı Acar: Kirmir Çayı ıslah çalışmaları devam ediyor
Ankara'ya iç göç artıyor! Çankırı en fazla göçü Ankara’ya verdi

Ankara Haberleri