ÖZEL HABER: SAMET EKER
Ankara’nın yöresel lezzetlerinden biri olan Çubuk Turşusu, coğrafi işaret almasından sonra ünü Türkiye sınırlarını aştı ve dünyada da meşhur hale geldi. Kokusu ve tadıyla tam bir şifa deposu olan Çubuk Turşusu kış aylarının vazgeçilmezi.
“TURŞU KURMA TEMMUZ AYINDA BAŞLAR”
Çubuk’un en eski turşucularından biri olan Hüseyin Benli, “1980’den bugüne turşuculukla uğraşıyoruz. Turşuculukta ben 3. nesli temsil ediyorum. Dededen toruna bu meslekle uğraşıyoruz.” dedi ve turşu kurma sezonuna yönelik şunları söyledi: “Turşu sezonu temmuz ayının 15’inde salatalık kurumuyla başlar. Eylül ayının 15’ine kadar salatalık kurulur. Daha sonra ekim ayının 15’inden kasım ayının başına kadar diğer çeşitler kurulur. Ondan sonra gelecek yılın haziran ayına kadar da bu kurulan turşuları satıyoruz. Turşu düzgün kurulduğunda yumuşama olmaz.”
“ÜRÜNLERİN YÜZDE 80’İ ÇUBUK’TA ÜRETİLİYOR”
“En çok salatalık turşusu satıyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Benli, “Başka çeşit olarak türlü, lahana, biber, sarımsak ve şu an en meşhuru olan peynir dolgulu jalapeno biberli turşumuz. Trakya bölgesinde çok olurdu ama artık Çubuk’ta da çokça yapılıyor ve tüketiliyor. İçinde kullandığımız peynir yöreseldir. Biberde Çubuk’ta üretiliyor. Sattığımız ürünlerin yüzde 80’i Çubuk’ta üretiliyor. Bu bölgede üretilmeyen ürünlerde Çanakkale, Antalya gibi illerimizden bölgesinden geliyor. Örneğin; Çubuk’ta lahana turşusu kurulacağı zaman yüzde 80’i Çubuk’tan karşılanıyorsa, yüzde 20’si Afyon’dan geliyor. Eski bir firma olduğumuz için üreticilerle direkt anlaşmalarımız var.” şeklinde açıkladı.
“SON YILLARDA ZORLANIYORUZ”
Benli, “Son dönemlerde malzeme bulmakta zorlanıyoruz. Bu da turşu kurmamızı etkiliyor. Sebebi şu: birkaç senedir hava olayları olağanüstü olduğu için tarladaki ürünü etkiliyor. Sıcak hava dalgasının ürünleri vurması ile yanma oldu. Çok yağmur yağdığında da tarlada balçıklaşma oluyor ve ürün yine zarar görüyor.” diye durumu anlattı.
“70 İLE 300 TL ARASINDA FİYATLAR”
Hüseyin Benli konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Ürünlerde fiyat skalası kiloya göre değişiklik gösteriyor. Çünkü kilo arttıkça ambalaj maliyeti azalıyor. Bu durum tabii ki satış fiyatına etki ediyor. 70 TL’den 250-300 TL’ye kadar fiyatlarımız değişiyor. Bir de bunların haricinde biz kendimiz tulum peyniri satıyoruz ve yöresel bir üründür. 20-25 senedir aynı kişi bizim için yapıyor. Çubuk’a gelip bize uğradıklarında herkesin bunu tatmasını isterim. Yiyen herkese şimdiden afiyet olsun.”