Ankara'nın eski camileri binlerce kişiye ulaşıyor

Türkçe öğretmeni Salih Yancı, Ankara'nın tarihi camilerini sosyal medya aracılığıyla tanıtarak bu eski yapıları geniş bir kitleye ulaştırıyor. Yancı, camilere olan ilgisinin 2021'de Kovid-19 pandemisi sırasında başladığını belirtti.

Türkçe öğretmeni Salih Yancı, öncelikle Ankara'nın merkezindeki tarihi camileri gezdiğini ve daha sonra köylerdeki eski camilerin de dikkatini çektiğini ifade etti. Ankara'nın köylerinde, şehir merkezindeki camilere göre daha güzel ve dikkat çekici yapılar bulduğunu vurguladı. Son üç yılda yaklaşık 150 tarihi camiyi gezip fotoğrafladığını belirten Yancı, bu fotoğrafları sosyal medyada paylaştığını kaydetti.

TAVAN SÜSLEMELERİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Camilerdeki süslemelerin ahşap ve duvar süslemeleri şeklinde olduğunu belirten Yancı, özellikle tavan süslemelerine dikkat çekti. Bu süslemelerin, konaklarda uygulanan tasarımlardan esinlendiğini ve 1900-1975 yılları arasında yoğun olarak yapıldığını söyledi. 1975 sonrası ise bu tür camilere rastlamanın zor olduğunu ifade etti.

Yancı, sosyal medyanın bu projeye büyük katkı sağladığını vurguladı. "Eski Ankara Camileri" adlı sosyal medya hesabı aracılığıyla sanat tarihçileri, mimarlar ve resmi kurumların ilgisini çekmeyi başardığını belirtti. Paylaşılan camilerle ilgili restore çalışmaları için yetkililerin ilgisini çektiğini söyledi.

Köy camilerinin çoğu zaman unutulduğunu ve köy sakinlerinin bu camiler hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Yancı, eski camilerin tarihî eser olarak görülmemesine rağmen sanat değeri taşıdığını ve bu yapıların korunması gerektiğini ifade etti. "Tarihi eser değil diye buralara önem vermemek olmaz," diyen Yancı, köylerdeki süslemelerin şehirlerden daha fazla önemsenmiş olduğunu vurguladı. Eski camilerin restore edilmeden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri