Türkçe öğretmeni Salih Yancı, öncelikle Ankara'nın merkezindeki tarihi camileri gezdiğini ve daha sonra köylerdeki eski camilerin de dikkatini çektiğini ifade etti. Ankara'nın köylerinde, şehir merkezindeki camilere göre daha güzel ve dikkat çekici yapılar bulduğunu vurguladı. Son üç yılda yaklaşık 150 tarihi camiyi gezip fotoğrafladığını belirten Yancı, bu fotoğrafları sosyal medyada paylaştığını kaydetti.
TAVAN SÜSLEMELERİNE DİKKAT ÇEKİYOR
Camilerdeki süslemelerin ahşap ve duvar süslemeleri şeklinde olduğunu belirten Yancı, özellikle tavan süslemelerine dikkat çekti. Bu süslemelerin, konaklarda uygulanan tasarımlardan esinlendiğini ve 1900-1975 yılları arasında yoğun olarak yapıldığını söyledi. 1975 sonrası ise bu tür camilere rastlamanın zor olduğunu ifade etti.
Yancı, sosyal medyanın bu projeye büyük katkı sağladığını vurguladı. "Eski Ankara Camileri" adlı sosyal medya hesabı aracılığıyla sanat tarihçileri, mimarlar ve resmi kurumların ilgisini çekmeyi başardığını belirtti. Paylaşılan camilerle ilgili restore çalışmaları için yetkililerin ilgisini çektiğini söyledi.
Köy camilerinin çoğu zaman unutulduğunu ve köy sakinlerinin bu camiler hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Yancı, eski camilerin tarihî eser olarak görülmemesine rağmen sanat değeri taşıdığını ve bu yapıların korunması gerektiğini ifade etti. "Tarihi eser değil diye buralara önem vermemek olmaz," diyen Yancı, köylerdeki süslemelerin şehirlerden daha fazla önemsenmiş olduğunu vurguladı. Eski camilerin restore edilmeden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.