Ankara'nın 'Gazi Balık'ları yok olma tehlikesinde!

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan tarihi Balıklı Göl Havuzu, çevredeki köylerde bilinçsizce açılan kuyular nedeniyle kuruma tehlikesi yaşıyor. Binlerce tatlı su balığının yaşam alanı olan havuz, su seviyesinin hızla düşmesiyle birlikte alarm veriyor.

Polatlı'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ilıca Mahallesi'nde bulunan tarihi Balıklı Göl Havuzu, yok olma tehdidi altında. Suyun her geçen yıl azalması, bölgede yaşayan binlerce tatlı su balığını tehlikeye sokuyor. Bölge halkı, Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaybolduğu iddia edilen ve savaş sonrası yaralı olarak ortaya çıktığı belirtilen bu balıklara "Gazi Balık" adını veriyor.

''EĞER HAVUZ KURURSA, BURADAKİ BALIKLAR YOK OLACAK''

Havuzun çevresi Roma dönemine ve Kurtuluş Savaşı'na ait mezarlar ve höyüklerle dolu. Polatlı sakinlerinden Hamza Kabasakal, bölgenin tarihî önemine dikkat çekerek, "Burada bir tarih yatıyor. Ilıca Mahallesi'ndeki bu havuz, Şanlıurfa'daki Balıklı Göl ile neredeyse aynı." dedi.

Kabasakal ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi ve Kıbrıs Barış Harekatı sırasında balıkların kaybolduğunu, savaşın ardından ise yaralı olarak geri döndüklerini belirterek, "Bu durum köyde büyük bir etki yarattı," diye konuştu. Ancak, bilinçsizce açılan kuyuların su seviyesini hızla düşürdüğünü vurgulayan Kabasakal, "Eskiden burada bol miktarda su vardı. Ancak şimdi su seviyesi kritik düzeyde azalmış durumda. Eğer havuz kurursa, buradaki balıklar yok olacak." ifadelerini kullandı.

Kabasakal, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulunarak, Balıklı Göl Havuzu'nun ivedilikle korunması gerektiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri