Ankara'nın geleneksel lezzeti: Efelek Sarması

Başkentlilerin yöresel yemeklerinden biri olan Efelek Sarması, Ankara'nın farklı lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yiyenlerin vazgeçemediği bu yemeğin tarifini sizler için araştırdık...

İç Anadolu'da farklı yemeklerin adresi olan Ankara, geleneksel lezzetleriye hem göze hem de damaklara hitap ediyor. İç Anadolu'da yaygın olarak yetişen efelek bitkisiyle hazırlanan Efelek Sarması, muhteşem tadıyla hafızalara kazınıyor.

SAĞLIĞA FAYDALI AZ BİLİNEN BİR BİTKİ

Efelek bitkisi, labada veya evelik olarak da biliniyor. Bu bitkinin sağlığa olan faydaları da saymakla bitmiyor. Halk arasında az bilinen bitkilerden biri olan Efelek, antioksidan özelliğine sahip bir bitki olarak bağışıklığın güçlenmesine de olanak sağlıyor. C vitamini açısından zengin olan efelek, tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini de azaltıyor. Efeleği toplarken dikkatli olmak gerekiyor. Aksi halde diğer bitkilerle karıştırmak olası.

Bunca yararı olan bir bitkinin yemeği de olmazsa olmazlardan. Ankara'nın gelenekselleşmiş lezzetleri arasında sıkça yapılan Efelek Sarması büyük küçük herkesin favori tercihlerinden. Efelek bitkisinin mayhoş tadı ve muhteşem iç harçla birleşen sarma afiyetle tüketiliyor.

EFELEK SARMASI NASIL YAPILIR?

Efelek Sarması için gerekli malzemeler:

  • 2 bağ efelek
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yaklaşık 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Efelek Sarması yapım aşamaları:

  • Efelekler iyice yıkandıktan sonra kaynayan suya sokup çıkarılarak yumşatılır.
  • Efelekler üzüm yaprağı gibi fazla haşlanmaz.
  • İç harç için yemeklik doğranan soğanlar sıvı yağda kavrulur ve kavrulan soğanlara domates salçası ilave edilip karıştırılır.
  • Pirinç ve baharatlar da ilave edilerek, bütün malzeme iyice karıştırılır.
  • Bir miktar dolma içi koyulan efelekler, muska böreğinde olduğu gibi sarılır.
  • Sarılan dolmalar uygun bir tencereye güzelce dizilir ve üzerine bir miktar tuz ilave edilip su ve bir miktar sıvı yağ ilavesi ile pişirilir.
  • İsteğe bağlı olarak yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri