Ankara'nın gün yüzüne çıkmamış antik kenti: Aliasos Antik Kenti

Ankara, yalnızca başkent olma özelliğiyle değil tarihi yönleriyle de dikkat çeken bir cazibe merkezi olarak önemini koruyor. Keşfedildikçe farklı uygarlıkların izlerinin ortaya çıktığı bu kentte çok sayıda antik kent ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Yüzyıllar boyunca çok sayıda uygarlığın gelip geçtiği Başkent Ankara, tarih öncesi dönemlerden kalma yapılarıyla, gün yüzüne çıkmamış alanlarıyla insanları şaşırtmaya devam ediyor. Kültürel alt yapısının yanı sıra zengin tarihi ile de ön planda olan Ankara, ilçelerinde yer alan antik kentleriyle, ziyaretçilerine zamanda yolculuk etme fırsatı sunuyor.

ANKARA'NIN ARKA BAHÇESİ: ALİASOS ANTİK KENTİ

Ankara'nın Bâlâ ilçesinde de çoğu Ankaralının bilmediği, ayak basmadığı bir antik kent konumlanıyor: Aliasos Antik Kenti. Aliasos Bâlâ'ya 15 kilometre uzaklıkta yer alan, Afşar beldesi sınırları içinde inşa edilen ve belde içindeki tek antik kent. Burada yapılan araştırmalarda antik kentin, Galatlar tarafından yapılan oluşturulduğu ortaya çıkarıldı. Orta Anadolu'da hüküm süren Galatlar'ın Ankara, Çorum ve Yozgat civarlarında yaşadıkları biliniyor.

Aliasos Antik Kenti'nde göze çarpan yapılardan bir tanesi de Mil Taşı. Romalıların tarihi yollar üzerine koyduğu, yön belirlemek için kullandıkları Mil Taşı'nın burada yer almasının bir sebebi var; tarihi Hac Yolu'nun Aliasos Antik Kenti içinden geçmesi. Kentte yaşayan uygarlıklar değiştikçe, inşa edilen surlar, antik tiyatro ve kilise gibi yapılar buranın kozmopolitliğini de gözler önüne serdi.

Arkeoloji ile yakından ilgilenenlerin ilgisini çekecek olan bu alan, gezip gördükçe tarihin tozlu sayfalarına ışık tutacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri