Ankara'nın kaybolmaya yüz tutmuş endemik türleri!

Başkent Ankara, tarihsel ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra kendine özgü endemik türlere de ev sahipliği yapıyor. Yıllar önce adı Ankara ile anılan bu türlerin birçoğu nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. İşte Ankara'nın kaybolmaya yüz tutmuş endemik canlı türleri...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Anadolu'nun kalbi Başkent Ankara, siyasetin merkezi olma özelliğinin dışında, endemik canlıları ve bitkileriyle de tanınıyor. Geçmişte, ciddi anlamda ekonomiye katkı sağlayan bu canlıların birçoğunun nesli tükeniyor.

Başkent'in Pursaklar ilçesinde yer alan Endemik Vadi'de de Ankara'ya özgü endemik bitkiler ve canlılar kuşaktan kuşağa aktarılmak üzere ziyaretçileriyle buluşuyor. Ankara'ya özgü olarak bilinen canlı türleri ise şunlar:

ANKARA KEÇİSİ (TİFTİK KEÇİSİ)

Ankara'ya özgü olarak bilinen Tiftik Keçisi diğer adıyla Ankara Keçisi, nesli yok olmaya yüz tutmuş canlı türlerinden bir tanesi. Ankara Keçisi, Başkent'te en çok Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan'da yetiştiriliyor. Ancak, bu canlı türü 1970 ve 80'lerdeki üretim oranından daha az bir üretime sahip olduğu için korunmaları amacıyla yetiştiricilerine teşvik ediliyor.

ANKARA GÜVERCİNİ

Ankara'nın beş beyazlarından biri olarak bilinen Ankara Güvercini, renginin beyaz oluşu ve taklacı güvercin olma özeliği ile diğer türlerinden özgünleşiyor. Ayrıca, gövde yapısı itibarıyla vücudu, kafası ve kanatlarının da küçük oluşu Ankara Güvercini'ni farklı kılıyor.

ANKARA KEDİSİ

Kentin en sevilen ve ilgi çeken canlılarından olan Ankara Kedisi, özellikle zekâsı ve cesaretliliği ile diğer kedi türlerinden ayrışıyor. Ev yaşamına kolay uyum sağladığı bilinen Ankara Kedisi'nin ünü yalnızca Ankara ile sınırlı kalmadı, dünyaya da yayıldı.

ANKARA TAVŞANI

Tombul ve tüylü görünümü ile bilinen Ankara Tavşanı da dünyada tanınan Ankara'ya özgü endemik türlerden bir tanesi. 1723'te Ankara'dan tamamen izi silinen Ankara Tavşanı, yeniden Ankara'ya getirilerek yetiştirilmeye başlandı. Ankara Tavşanı'nın tüyleri özellikle Angora Kazak yapmak için uygun. Bu canlı, kaliteli, yumuşak tüyleriyle öne çıkıyor.

ANKARA ARISI

Ankara'da en kaliteli bal üretimini gerçekleştiren Ankara Arıları, yavru yetiştiren üstün ırk olma özellikleriyle öne çıkıyor. İtalyan seyyah Domenico Sestini'nin seyahatnamesine dahi konu olan Ankara Arıları, pamuk kadar beyaz bal üretme potansiyeline sahip.

​​​​​​​

Ankara Vilayeti Salnamesinde de bu arıların ürettiği bal hakkında şu yorum yapılmış: ''Türkiye’de en iyi bal Ankara'da çıkar denilirse, bu söz mübalağa sanılmamalı. Kokusu, lezzeti, cinsinin güzelliği, beyazlığı itibariyle daima aranır.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri