HABER MERKEZİ
Cumhuriyet'in ilanından sonraki ilk on yıl boyunca başkentin merkezi, tarihi kenti ve doğusunda gelişen alanı içeren Ulus bölgesi olarak belirlendi. Ancak, yeni toplumsal yaşantı, Ulus Meydanı'ndan güneye uzanan bulvar boyunca oluşturulan yeni kamusal alanlarda ve modern kimlikle inşa edilen yeni yapılarda şekillendi.
Bu dönemde, Başkent, yeni kurulan ulus-devletin modernleşme sürecinin bir sonucu olarak 20. yüzyılın ilk yarısında modern bir kentsel kimlik kazandı. Yeni ulusal merkez olarak kabul edilen başkent, yeni yapılar ve kamusal alanlarla donatılarak çağdaş bir görünüm kazandı.
(Ankara Büyükşehir Belediyesi- Ankara Miras)
Ankara, 20. yüzyılın son döneminden itibaren Atatürk Bulvarı aksının dışına çıkarak batı yönünde büyüdü. Bu süreçte, politik ve toplumsal etkilerin olumsuz yönde etkilediği kimliği, başkent olmasıyla başlayan planlama ve mimarlık uygulamaları sayesinde modern kent oluşumunun başarılı bir örneğini sundu.
(Ankara Büyükşehir Belediyesi- Ankara Miras)
Yaklaşık 100 yıl önce başlayan modern planlama ve inşa girişimleri sonucunda Ankara, 6 milyona yakın nüfusa sahip bir metropole dönüştü. Ancak, Cumhuriyetin ilanı sonrasında Ulus'tan Kızılay'a Atatürk Bulvarı aksında gelişen planlı bölgesinde birçok modern kamusal yapı ve alan ile bu bölgelerin 20. yüzyılın modern planlama girişimleriyle oluşan kentsel biçimlenmesi hala mevcut olurken mimari özelliklerini büyük oranda koruyor.