Ankara'nın Su Dosyası 3: Nüfus artıyor, su kaynakları azalıyor! Ankara'daki barajlarda son durum ne?

Dünya, yaşamın temel kaynağı olan suyun giderek azalmasıyla karşı karşıya. Küresel ısınma, nüfus artışı, sanayileşme ve plansız su kullanımı gibi etkenler, su kaynaklarını tehdit ediyor ve gelecekte büyük bir su krizi riskini beraberinde getiriyor.

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve sellerin sıklığı artarken su kaynaklarının dengesi de bozuluyor. Tarım, sanayi ve bireysel kullanım için artan su talebi, su kaynaklarının her geçen dakika 'kurumasına' neden oluyor.

Su krizi, insanlığın belki de karşı karşıya olduğu en büyük 'sürdürülebilirlik' sorunlarından bir tanesi olarak ön plana çıkartıyor. Su konusunda hem devlet yönetiminde hem de birey bazında önlem alma noktasında geç kalınmaması gerekiyor. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın başkanlığında gerçekleşen Ulusal Su Kurulu'nun ilk toplantısı, su arzına yönelik stratejilerin belirlenmesi odağında gerçekleşti.

ULUSAL SU KURULU TOPLANDI

Ulusal Su Kurulu'nun ilk toplantısında su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, havza ölçekli planların uygulanması, su tahsisleri, su verimliliği ve içme suyu güvenliği gibi önemli konular ele alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya genelinde temiz su kaynaklarının azalmasının, hızlı tüketim, kirlilik, sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkenlere bağlı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin de benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. 2030 yılına kadar nüfus artışının su kaynakları üzerindeki baskıyı artıracağını ifade eden Yumaklı, bu nedenle etkin ve sürdürülebilir bir su yönetimi stratejisinin benimsenmesinin önemine değindi.

BARAJLARDA SON DURUM NE?

Başkent Ankara’nın çevresinde bulunan ve kente içme suyu sağlayan barajların toplam hacmi 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp kadar.

Ankara'daki barajların doluluk oranı 2022 yılında 647 milyon 507 bin 839 olurken Aralık 2023 tarihine kadarki baraj doluluk oranı 604 milyon 235 bin oldu.

ASKİ Ankara'daki toplam doluluk oranını yüzde 38.11 olarak açıkladı. Aktif doluluk oranı ise 29.74 oldu.

Aralık 2023'de ise barajlara gelen su oranı 78 milyon 819 bin 013 oldu.

YAPILACAKLAR BELLİ

Yerel yönetimlerin daha dikkatli bir su politikası yürütmesi, alternatif su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi; çiftçinin modern sulama sistemlerini yercih etmesi ve buharlaşmanın az olduğu saatlerde sulama yapılması, sanayicilerin suyu verimli kullanmak için teknolojiyi kullanmaları ve her bireyin günlük su kullanım alışkanlığını yeniden düzenleyip, 'tasarruf' moduna geçmesi gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri