ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK
Başkent Ankara’nın Ulus semtindeki tarihi parklardan biri olan Gençlik Parkı, hem ziyaretçiler için keyifli bir dinlenme ve eğlence alanı hem de birçok büfe ve kafeterya işletmecisi için geçim kaynağı sağlayan önemli bir mekân olarak biliniyor. Park, özellikle yaz aylarında binlerce ailenin gezip eğlendiği bir yer olurken, uzun yıllardır burada faaliyet gösteren esnaf için de ekonomik bir fırsat sunuyor. Ancak son dönemde büfe ve kafeterya işletmecilerinin karşılaştığı ihale süreçlerindeki belirsizlik, birçok işletme sahibinin gelecek kaygısını artırmış durumda.
“60 YILDIR BURADAYIM”
60 yıldır Gençlik Parkı’nda olduğunu söyleyen bir büfe ve çay bahçesi işletmecisi, 2010 yılında 10 yıllık bir süre için ihale ile büfesini devraldığını, 2019 yılından sonra sürenin bittiğini ve bir daha ihale yapılmadığını ifade etti. Bu süre içinde mahkemelerin de aleyhlerine sonuçlandığını dile getiren işletmeci, “2019 yılında sözleşmemiz bitti, tekrar ihale de düzenlenmiyor. Burada 60’a yakın büfe vardı. Çoğu kapatıp gitti. Mecburen boşaltıp gideceğiz. Şu an ne olacağımızı bilmiyoruz, mağdur durumdayız. Ortada kaldık. 60 yıldır işlettiğim işyerimi bırakıp gideceğim.” diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.
“YARINI GÖREMİYORUZ”
Bir başka büfe işletmecisi ise 16 yıldır Gençlik Parkı’nda büfe ve çay bahçesi işlettiğini, yönetimin ANFA’dan Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildiğini söyledi. ANFA avukatlarının kendilerini büfeleri kapatmaları için baskı uyguladığını iddia etti. Kendilerinin Ankara Büfeciler Odası’na kayıtlı olduklarını fakat kendilerine kimse tarafından sahip çıkılmadığını da öne sürdü. Büfe işletmecisi, “Şu an ne olacağımız hakkından kimsenin bir fikri yok. Mansur Başkan'la görüşmek istiyoruz ancak kendisine ulaşamıyoruz. Mağdur durumdayız. Yarını göremediğimiz için malzeme alamıyor, tadilat yapamıyoruz. Zaten burada 4 ay iş yapıyor, 8 ay kira ödüyoruz.” şeklinde konuştu.
Büfe işletmecisi, durumlarının ABB Başkanı Mansur Yavaş’a iletildiğini, Yavaş’ın ise “Esnafı zor durumda bırakmayın, sıkıştırmayın!” şeklinde bir beyanı olduğunu dile getirdi. “Mansur Başkan'a güveniyoruz” diyen işletme sahibi, pandemi döneminde zaten büfelerin çoğunun kapanarak 48 büfe kaldığını ve şu an 9 büfe ve çay bahçesinin faal olduğunu söyledi.
“HERKES HAKLI AMA BİZ DE MAĞDURUZ”
13 yıldır Gençlik Parkı'nda büfe işlettiğini söyleyen bir diğer büfe işletmecisi ise ihalenin 2019 yılından beri yenilenmediğini, aslında burada kimsenin suçunun olmadığını; ancak kendilerinin de mağdur olduğunu ifade etti. İstinaf Mahkemesi’nden lehlerine sonuç çıktığını, şu an zaten büfelerin ise kapalı gözüktüğünü belirtti. “ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın ‘dokunmayın’ dediği için işletmeye devam ediyoruz” diyen büfe işletmecisi, kimseyi suçlamadıklarını ancak belirsizlik nedeniyle kendilerinin de mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
BEKTAŞ: TAKDİR ABB’NİN
İddiaların muhatabı olan Ankara Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Eraslan Bektaş ise, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada 'Büfeciler Odası'nın kendilerine sahip çıkmıyor' iddialarını reddederek, kendilerinin orada sadece bir üyesi olduğunu söyledi. “Sayıştay’ın denetimleri sonucunda büfelerin boşaltılması kararı alındığını aktardı. “Sayıştay raporunda ‘10 yılı dolanı gönder, tekrar ihale düzenlenirse ihale ile alsın’ denildiğini” ifade eden Bektaş, burada büfe işletmecilerinin de suçu olmadığını, takdirin Ankara Büyükşehir Belediyesinde olduğunu söyledi.
Büfe ve kafeterya işletmecileri mağduriyetlerinin giderilmesi ve seslerinin duyurulmasını istiyor. Büyükşehir Belediye’sinden ise büfecilerin durumları hakkında bir açıklama bekleniyor.