Ankara'nın tarihine ışık tutan Ankara Bağ Evi, akademik çalışmalara ev sahipliği yapıyor

Ankara'nın Keçiören semtinde bulunan Vehbi Koç'a ait bağ evi, VEKAM tarafından akademik çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Tarihi bağ evi, Vehbi Koç ve Ankara'nın tarihine ışık tutan zengin bir arşive sahip.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Bağ Evi , Keçiören semtine bağlı Pınarbaşı Mahallesi’nde yer alıyor. Koç Üniversitesine bağlı olan bu bağ evi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından, Vehbi Koç’a ait olan ve Keçiören’de ayakta kalan son bağ evlerinden birinde faaliyet gösteriyor.

KOÇ AİLESİ BU EVİ YAZLIK KONUT OLARAK KULLANIYORDU

1923 yılında Mareşal Fevzi Çakmak’tan satın alınan bu bağ evi, Koç ailesi tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanıldı. Vehbi Koç’un Ankara’daki hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği ve çocuklarının doğduğu bu ev, birinci derecede korunması gerekli kültür varlığı statüsüne sahip. 1992-1993 yıllarında restore edilen ev, 1994 yılında Vehbi Koç Vakfı’na bağlanarak Ankara üzerine akademik çalışmalar yapmak ve şehre dair bilgi ve belgeleri araştırmacılara sunmak amacıyla hizmete açıldığı biliniyor.

VEKAM ÇALIŞMALARININ AMACI ANKARA'NIN TARİHİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ İNCELEMEK

VEKAM, 2014 yılında Koç Üniversitesine bağlanarak ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmaya başladı. Çalışmaları iki ana konu üzerine odaklanıyor: Vehbi Koç ile ilgili görsel ve yazılı belgeleri derlemek ve bu belgeleri sınıflandırarak araştırmacıların hizmetine sunmak ve Ankara’nın tarihini, kültürünü incelemek. Bu doğrultuda, yazılı, görsel ve işitsel belgeleri toplamak, derlemek ve yayımlamak yoluyla bilimsel araştırmalara katkıda bulunuyor. Ankara’ya dair akademik çalışmalar yürüten diğer kurumlarla iş birliği yaparak, bu çalışmaları destekliyor.

GEDİKOĞLU BAĞI OLARAK DA BİLİNİYOR

Keçiören’deki bağ evi, aynı zamanda Hedikoğlu Bağı olarak anılıyor. Vehbi Koç’un eniştesi Ali Gedikoğlu tarafından 1900'lerin başında inşa edilen ev, daha sonra Vehbi Koç tarafından satın alındı. Vehbi Koç’un vefatından sonra Semahat Arsel tarafından yapıldığı dönemin yaşam tarzını yansıtacak şekilde restore edilmesi için bağışlandı. 2007 yılında Sadberk Hanım Müzesi uzmanları tarafından döşenen ev, Ark İnşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından restore edilerek hizmete açıldı.

MERKEZİN ANKARA KOLEKSİYONU ANKARA'NIN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Merkezin arşivi, iki ana koleksiyona ayrılıyor: Vehbi Koç ve Ankara koleksiyonları. Vehbi Koç Koleksiyonu, Vehbi Koç’a ait fotoğraflar, mektuplar, belgeler ve şahsi eşyalarla dolu, zengin bir arşiv niteliğinde. Koleksiyon, Cumhuriyet döneminin iktisadi tarihi ve Ankara'nın ticari hayatı hakkında araştırma yapmak isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunuyor.

Ankara Koleksiyonu ise şehircilik, mimarlık, toplumsal tarih ve kültür tarihi gibi birçok temaya dair çeşitli materyalleri içeriyor. Koleksiyonun nadir parçaları arasında 1900’ler öncesine ait Ankara gravürleri ve 1900-1980 yıllarına ait kentin mimari ve sosyal gelişimini gösteren fotoğraflar ile kartpostallar bulunuyor. Ayrıca Ankara’nın taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin belgeler ve haritalar, şehrin idari, siyasi ve coğrafi dönüşümünü izleme fırsatı sunuyor.

ANKARA KOLEKSİYONUN EN ÖZGÜN TEMALARINDAN BİRİ EĞİTİM

Ankara Koleksiyonu’nun özgün temalarından biri de VEKAM’ın 2003 yılında başlattığı Akıl Çağı Projesi kapsamında derlenen eğitim belgeleri oluşturuyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarını ve eğitim birliğinin gelişimini inceleyen bu koleksiyon, nadir eğitim kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Musiki Muallim Mektebi'ne (Ankara Devlet Konservatuarı) ait belgeler de bu koleksiyonun önemli parçalarından biri.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri