Ankara'nın tarihine ışık tutan Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara'nın kalbi Ulus Meydanı'nda yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı I. Büyük Millet Meclisi (TBMM) binası, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. 1915 yılında inşasına başlanan ve ilk başta İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak planlanan bu tarihi yapı, zamanla Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline geldi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara taşı (andezit) kullanılarak Türk mimari stilinde inşa edildi. Meclis, 23 Nisan 1920’de henüz tamamlanmamış olmasına rağmen büyük bir milli heyecanla milletin katkılarıyla tamamlanarak açıldı. O günlerde binanın duvarları, Ankara taşı olarak bilinen andezit taşından yapılmış olup, binanın Türk mimari stilindeki iki katlı yapısı, dönemin ruhunu yansıtan önemli detaylar arasında yer alıyor.


İlk Meclis

Bu tarihi bina, 1957 yılında müzeye dönüştürülmek üzere çalışmaların başladığı ve 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" olarak halkın ziyaretine açıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde, 1981 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda ise, bina "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açıldı.


23 Nisan 1920 yılında TBMM Binası üzerine çekilen ilk bayrak

Müze, Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyetin doğuş sürecinin izlerini taşıyan önemli belgeler, fotoğraflar ve objelerle dolu. Özellikle Meclis toplantı salonu, Cumhuriyet'in ilanına kadar geçen sürede alınan kritik kararların ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen büyük değişimlerin merkez üssüydü. Ankaralı bir marangozun el emeği ile yapılan kürsü, Ankara Öğretmen Okulu’ndan getirilen sıralar ve civar kahvehanelerden temin edilen petrol lambalarıyla, bu mekânın tarihsel önemi daha da vurgulanıyor.

Atatürk bir konuşmasında "Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin asırlar süren arayışlarının özü ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsalidir" diyerek Büyük Millet Meclisi'nin önemini vurguladı.

Müze, her bir odasında Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyetin ilk yıllarının izlerini taşıyan değerli eserlerle dolu. Mescidinden Meclis toplantı salonuna, Mustafa Kemal Atatürk'ün çalışma odasından Meclis'in çeşitli komisyon odalarına kadar her bir detay, ziyaretçilerini o günlere geri götürüyor.


Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çalışma odası

Bu tarihi binayı ziyaret etmek, sadece geçmişi anmak değil, aynı zamanda geleceğe umutla bakmak için de bir vesile oluyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve özgürlük yolculuğunu anlamak isteyen herkes için Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ziyaret edebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri