Ankara’nın turizm potansiyeli ve ABB örneği

Ankara turizmini değerlendirirken “Ankara’yı Ankaralı bilmiyor, tanımıyor, gezmiyor” diyoruz ya bu olumsuzluk nasıl tersine dönecek? İşte çözüm için ilk öneri…

DEĞERLENDİRME: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Ankara, TBMM’de 36 milletvekili ile temsil edilse de yalnızdır!

Ankaralı, 25 belediye başkanı ile yerel ve yaygın bir hizmet olanağına sahiptir ama yalnızdır!

Öyle ki; bazı durumlar için “Ankara’yı savunan, koruyan, kollayanlar yoktur” desek yeridir…

Ankara’nın önemine, taşıdığı değerlere dikkat çekmek kolaydır ama bu büyük potansiyeli değerlendirmek, anlatmak, tanıtmak ve bunu Ankaralı adına kazanca dönüştürmek zordur. Emek ister, zaman ister, plan / proje ve uygulama ister. Belki hepsinden de önce Ankara’yı sevmeyi gerektirir…

ABB, TAKDİRLİK BİR İŞ YAPIYOR

Biz mesleğimiz gereği yıllardır Ankara’nın tarih / turizm / kültür / sanat / tarım / eğitim / sağlık alanındaki zenginliklerini; kentin sorunlarını, güzelliklerini dile getirmeye çalışıyoruz. Bu güzel şehrin aydınlık geleceğine omuz verenlerin yükünü hafifletmeye gayret gösteriyoruz.

Önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) teşekkür edelim. Ankara’nın gezilip görülecek yerlerini ‘Kent Gezileri’ ile Başkentlilerle tanıştırıyor. Bu çok önemli ve örnek alınması gereken bir uygulama.

Ankara’da görülmesi, gezilmesi, bilinmesi gereken o kadar çok eser, mekân ve alan var ki bunlar ABB’nin yaptıklarının ilçe belediyeleri tarafından da benimsenmesi ve uygulanması ile görülebilir.

Hemen bu noktada hatırlatmamızı yapalım.

HER YER GİBİ ANKARA DA ÖNEMLİ

Ankaralılar için Kapadokya, Çanakkale ya da farklı bölgelere düzenlenen gezileri önemsiyorum. Ankaralıların Anadolu’nun güzelliklerini keşfetmesi, başka şehirlerin insanlarıyla buluşması, tanışması elbette çok önemli…

Ancak (!) Ankara’nın tüm ilçelerinde de harika yerler, tarihi alanlar, kültürel zenginlikler bulunuyor.

Ankara turizmi üzerine söz ederken, “Ankara’yı Ankaralı bilmiyor, tanımıyor, gezmiyor” diyoruz ya bu olumsuzluk nasıl tersine dönecek?

Elbette yerel yönetimlerin bu alandaki tavrı ile bir çözüm bulunacak.

Ankaralı esnafın, Başkentli üretecinin, taksicinin, minibüsçünün, otobüsçünün kazanması Ankara içindeki insan hareketliliği ile mümkündür.

Ankara’nın değerlerinin daha fazla başkentli tarafından bilinmesi, görülmesi gerekmez mi?

Adı daha fazla duyuldukça diğer kentler de Ankara’ya geziler düzenlemez mi?

YEREL MEDYA İHMAL EDİLMEMELİ

Başkentin eşsiz müzeleri, Ankara Kalesi, Gordion Antik Kenti, doğal güzellikleri ya da çeşmeleri, konakları ziyaret edilse, sosyal medya Ankara’da çekilen fotoğraflar ile dolsa fena mı olur?

Turizm konusunda görevi gereği ya da sivil toplum gönüllüsü olarak çaba gösterenlerin seslerini daha fazla duyurmak için mutlaka kent medyası ile barışık olması lazım. Ankara basını desteklenmeli ve yapılan iş birliği ile başkentin turizm zengini bir kent olması için topyekûn bir çalışma başlatılmalı.

ÖNÜMÜZE YENİ OLANAKLAR ÇIKIYOR…

Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi halinde Ankara için büyük bir şans ayağımıza geliyor. Ankara bu treni kaçırırsa Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında da değişen bir şey olmaz. Ankaralıların refahı, zenginliği için Ankara turizmden elde ettiği geliri artırmak zorunda…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri