Ankara'nın uzaktaki doğa harikası: Karagöl Tabiat Parkı

Ankara’da özellikle şehir merkezinden açıldıkça diğer ilçelerinde birçok doğa güzelliğine şahitlik etme şansınız oluyor.

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Ankara’da özellikle şehir merkezinden açıldıkça diğer ilçelerinde birçok doğa güzelliğine şahitlik etme şansınız oluyor. Milli parklar, tabiat parkları, göller, ormanlarla Ankara’nın bir başka yüzünü her durakta görebiliyoruz.

Bu alanlardan biri de şüphesiz ki Çubuk’taki Karagöl Tabiat Parkı. Çubuk ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki bu park hem yaz aylarında hem kış aylarında ziyaretçilerine farklı farklı yüzlerine göstererek adeta bir cennet manzarası vaat ediyor.

Araç parkı için yeterli alan olmasa da buraya araç haricinde çıkabilmek pek mümkün değil.

Bu nedenle hafta içi daha sakin zamanlarda gidilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü kalabalıklardan uzak bir şekilde sessizce bu doğa harikasının tadını hakkıyla çıkarabileceksiniz.

Sosyal tesis olarak bu parkta çok büyük beklentileriniz olmaması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle her şeye karşı hazırlıklı olarak gitmeniz faydanıza olacaktır. Her adımı bir fotoğraf tablosu gibi olan Karagöl Tabiat Parkı özellikle sonbaharda bir başka güzel oluyor. Dökülen yapraklarla adeta bir tablonun içinde buluyorsunuz kendinizi.

Tabiat Parkı, ülke karayolu ulaşım ağına Ankara-Çubuk karayolu (D180) ile bağlanmaktadır. Çubuk İlçe merkezinden ayrılan ve kuzeybatı yönünde devam eden yol 28 km sonra Çubuk Karagöl Tabiat Parkı'na ulaşmaktadır.

KARAGÖL TABİAT PARKI’NIN ÖZELLİKLERİ

Yıllık ziyaretçi potansiyeli 100.000 civarındadır. Saha içerisinde Kır Gazinosu Bekçi Evi, WC, Giriş Kulübesi ve Otopark gibi tesisler bulunmaktadır. Saha İşletmeciliği ihale ile Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.

Doğal Orman dokusu, Saha içerisinde bulunan volkanik oluşumlu göl sahanın başlıca kaynak değeridir.

Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

Kızılcahamam yakınlarındaki Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı'nın kesişim noktasında konumlanmıştır. Deniz seviyesinden ortalama 1630 metre yüksektedir. 70 metreye kadar derinliği ölçülen gölün yüzölçümü 23,5 hektardır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerde etrafı volkanik kayaçlarla kaplı olan bir krater gölü olduğu saptanmıştır. Jeolojik buluntular bu kayaçların günümüzden yaklaşık olarak 12 ile 21 milyon yıl öncesine tarihlendiğini ve Alt-Orta Miyosen döneme ait olduğunu gösterir. Volkanizma ürünleri orta asidik karakterli olup andezitik, dasitik ve kısmen riyolitik özellikler taşımaktadır.

Her iki tarafı da yamaçlarla çevrili olan gölün biyotopu İncelendiğinde meşe, ardıç, kavak ve çam gibi ağaç türleri ile laden ve buğdaygiller familyasına üye bitkiler göze çarpar. Sazan ve alabalık ise gölde doğal olarak yetişen balık türlerindendir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri