Ankara’nın yazlığı ve bağı Keçiören Etlik

Doğası ve havası ile bir zamanların en değerli bağ yerleşim yerlerinden olan Etlik, unutulmaya yüz tutsa da Ankara tarihinde önemli bir yere sahip. anadolugazete.com.tr olarak Ankara’nın tarihine bugün Etlik üzerinden kısa bir dokunuş yapıyoruz.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Temiz havası, bağları, bağ evleri, eğlence kültürü ile Ankara’nın kıymetli arazilerinden biri olan Etlik, birçok kaynakta yer almış ve Ankara’ya değer katmıştır. İsmi ile ilgili birçok rivayet olsa da doğası ve havası ile her zaman bir cazibe noktası olmuştur.

ANKARA’NIN EN TEMİZ HAVASI

Birçok hikâyenin baş aktörlerinden biri olan Etlik; bağları, doğal yaşantısı, bağ evlerini yanında seğmenlerin cümbüşlerine ev sahipliği yapmıştır. Bağlık alanları olduğu için Etlik bölgesinde şarap için üzüm yetiştiriciliği ve yapımı çok yaygındı. Geçmişten yakın tarihe kadar 3 şarap fabrikasına ev sahipliği yapan Etlik, üzüm ve şarap kalitesi ile birçok uluslararası yarışmaya katılacak kalitede ürünler ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur. Bunların yanında Atatürk’ün bölge ile ilgili araştırma istemesinden sonra Ankara’da en temiz hava bu muhitte tespit edilmiştir. Sebeplerinden bazıları; Ankara’nın genelinde güneşi görmenin zor olduğu dönemlerde bile güneşli olması, akan dereleri, şehre olan konumu ve sert esen rüzgarlarıdır.

HERMANN JANSEN VE ETLİK

Etlik ile ilgili birçok rivayetin olmasının yanında kanıtlanmış ve Ankara’yı yakından takip edip planlayan insanlardan biri olan Alman mimar ve şehir plancısı Prof. Dr. Hermann Jansen Etlik hakkında şunları söylüyor: “Eğer bana mecburi akslar verilmemiş olsaydı, hiçbir zaman şehri bu çukura (Yenişehir) sokmaz, Etlik sırtlarına kaydırırdım.” Tabi ki Etlik bölgesine sosyal hayatın parçası olması yönünden baktığımızda Atlı Spor Kulübü’nün hafta sonları Atatürk Orman Çiftliğinden başlayan atlı gezintileri Etlik ve Keçiören’de son buluyordu. Etlik ile ilgili en önemli konulardan biri de Mustafa Kemal Atatürk’ü misafir eden Etlik Palas’tır. Bu palas bulunduğu bölgedeki otobüs durağına adını vermiştir. Prof. Dr. İlber Ortaylı Ankara’nın Eski Bağ evleri yazısında Etlik’in bağ evleri ve Palas otobüs durağından da bahsetmiştir.

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN EN BÜYÜK TANIKLARINDAN

Cumhuriyet’in inşa edilen ilk köprüsü olma özelliği taşıyan ve eski Etlik garajlarının olduğu bölgede bulunan Etlik Köprüsü (1926) Ankara’da betonarme olarak inşa edilen ilk köprüdür. Bunun yanında seğmenlerin uğrak noktası olan Etlik, pek çok cümbüşe ev sahipliği yapmış ve Ankara kültürünün yaşatılmasını sağlamıştır. Aşağı Eğlence mahallesinin ismi buradan gelir. En son olarak çoğu kişi tarafından bilinmese de Kurtuluş Savaşı’nın en büyük tanıklarından biri Etlik’tir. Ankara tarihinde önemli bir yeri olan Etlik, o yüzden Ankara’nın ikinci Çankaya’sıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri