Ankara’nın yıllara meydan okuyan gizemli manastırı

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Alicin Jeosti, yapısı ile Trabzon’daki Sümela Manastırı’na benzetiliyor. Manastır hakkında çok az bilgisi bulunan köylüler ise bunun gizeminin çözülmesini bekliyor.

ÖZEL HABER: MERVE ÖZCAN

Ankara, Trabzon’daki ünlü Sümela Manastırı’nın bir benzerine ev sahipliği yapıyor. Kızılcahamam ilçesindeki Alicin Jeosti, yapısı ile Sümela Manastırı’na benzetiliyor. Uzaktan görünümü Trabzon’daki Sümela’yı andırdığı için “Mini Sümela” olarak adlandırılan manastır hakkında çok az bilgiye sahip olan köylüyer, Alicin Jeositi’nin gizeminin çözülmesini bekliyor.

CİN ALİ’DEN Mİ, ROMALILARDAN MI KALMA?

Yıllardır gizemli kalan Alicin Jeositi, Ankara’ya 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yapı, Kızılcahamam’daki Alicin Deresi’nin hemen yanında yer alıyor. Alicin Deresi’nin bulunduğu Çamlıdere Barajı çıkışında, E-89 otoyolu üzerinde, Kalemler Mahallesi eski pazar yolu inişinde derin (140 m) ve çok dik bir vadi yamacında, yerden 70 metre yüksekte oyulmuş birtakım mağaralar bulunuyor. Bu mağaraların 19. asrın 2. yarısında yaşadığı tahmin edilen ve ‘eşkıya’ olarak bilinen Cin Ali tarafından yapıldığı söylentisi de bulunuyor. Ancak Alicin Jeoisiti’nin hangi dönemde yapıldığı net olarak bilinmiyor. Bazı tarihçiler, bölgenin Roma dönemine ait güvenlik amaçlı inşa edilmiş bir yapı olabileceğini savunuyor.

Aglomeralar içinde bir boşluğun önü kapatılarak oluşturulan manastır, yerden 15 metre kadar yüksekte yer alıyor. Bugün ancak profesyonel dağcıların tırmanacağı özellikte bulunan kale ve çevresinin, görülmeye değer bir fizik yapısı bulunuyor. Vadi tabanındaki Soğulcuönü Çeşmesi, kamp ve piknik alanı olarak kullanılabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri