Ankara'ya 7 yeni Çocuk Etkinlik Merkezi kazandırıldı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte açılan 7 yeni Çocuk Etkinlik Merkezi’nin açılışını, Sincan 100. Yıl Çocuk Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu yeni merkezler, çocukların gelişimine büyük katkı sağlayacak. Sincan 100. Yıl, Susuz, Gölbaşı, Pursaklar, Serhat, Beytepe ve Demetevler Çocuk Etkinlik Merkezleri ile kentin dört bir yanında çocuklara özel alanlar oluşturuldu.

Sincan 100. Yıl Çocuk Etkinlik Merkezi’nde düzenlenen toplu açılış törenine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanı sıra Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÇOCUKLAR TOPLUMUN EN DEĞERLİĞİ VARLIKLARIDIR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hizmete açtıkları 7 yeni merkezle, Çocuk Etkinlik Merkezi sayısının 29’a ulaştığını kaydederek, “Bu ay içinde 3 yeni merkez daha açarak şehit ve gazi yakınlarımıza ücretsiz, sosyal yardım alan ailelerimize ise çok cüzi bir ücretle hizmet vermeye devam edeceğiz. Çocuklarımız, sadece ailelerinin değil, aynı zamanda toplumumuzun en kıymetli varlıklarıdır. Onların gözlerinde parlayan umut, bizlere daha iyi bir yarın inşa etme sorumluluğunu hatırlatıyor. İşte bu nedenle, 36-66 aylık çocuklarımıza yönelik olarak hizmete sunduğumuz bu merkezler, yalnızca bir eğitim alanı değil; aynı zamanda bir sevgi, dayanışma ve öğrenme mekânıdır” diye konuştu.

UNICEF İŞ BİRLİĞİYLE 650 ÖĞRENCİYE EĞİTİM

Başkan Yavaş, merkezlerin, dar gelirli ailelerin eğitime erişemeyen çocuklarına yönelik olduğunu ve yabancı dil eğitiminden güzel sanatlara kadar birçok alanda hizmet verdiğini belirtti. Yavaş, çocuklar için gerçekleştirdikleri diğer hizmetlere ilişkin, “UNICEF iş birliğiyle yarı zamanlı eğitim veren 20 sınıfımızda 650 öğrenci eğitim alıyor ve bu eğitimler tamamen ücretsiz. Bunun yanında, 5 ayrı merkezde dezavantajlı, oyuncağa erişemeyen çocuklar için Oyuncak Kütüphanesi açtık. Hacettepe Üniversitesi ile iş birliği yaparak erken çocukluk hastalıklarını tespit amacıyla 06-72 ay arası 2500 çocuğumuza testler uyguladık. İçi anaokulu gibi düzenlenmiş olan gezici araçlarımız ile ilçelere giderek sanatsal etkinlikler, spor faaliyetleri, gösteriler düzenledik. Geçtiğimiz yıllara bakınca; yılda 3 kez çocuk festivalleri düzenleyerek popüler sanatçıları çocuklarımızla buluşturduk. Anne-babalara destek olmak amacıyla “Baba Okulları” ve “Anne-Çocuk Okuyorum” etkinlikleri düzenledik. Şimdi ise 5805 çocuğa hizmet vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” bilgilerini kaydetti.

KREŞLERİMİZ AİLELER İÇİN BÜYÜK DESTEK SAĞLIYOR

Yavaş, kreşlerin toplumun temel yapı taşları olduğunun altını çizerek, kreşlerde verilen eğitimlerin çocukların sadece bireysel gelişimlerine değil, aynı zamanda toplumsal değerlerin ve normların şekillenmesine de katkı sağladığını söyledi. Yavaş, “Çocuklar, bu merkezlerde sosyal becerilerini, empati yeteneklerini ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirirken, duygusal zekâlarını ve sosyal sorumluluk bilinçlerini de pekiştirir. Ayrıca, aileler için de büyük bir destek sunulmaktadır. Kadınlarımızın iş gücüne katılımını teşvik ederek, ailelerin ekonomik ve sosyal yaşamda daha aktif rol almalarını sağlıyoruz” dedi.

ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET VE TACİZİ KINIYORUZ

Son zamanlarda dijital mecraların çocuklar için ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çeken Yavaş, “Çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarını ‘ama’sız bir şekilde kınıyor, suçluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Bu konuda akademisyenler, yazarlar ve sivil toplum kuruluşları ile bir çalıştay düzenleyip, 2025 için kapsamlı bir eylem planı hazırlayacağız. Ayrıca, aralık ayında geniş katılımlı bir ulusal çocuk sempozyumu düzenleyeceğiz. Çocuklarınızda fark ettiğiniz olumsuz durumlar için 7/24 bize ulaşabilirsiniz. Psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılarımızla her zaman yanınızdayız” dedi.

Kreşlerin önemine dikkat çeken Yavaş şunları söyledi, “Malum, tasarruf tedbirleri kapsamında kreş yapılamayacağı öngörüldü. Biz hem Bakanımız Mehmet Şimşek ile hem de Sayın Kurum ile görüştük. Yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına da yazı yazıp izin istedik. Çünkü tasarruf genelgesinde yazılanın, kurumların kendilerine kreş yapamaması olarak anlaşılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuda bakanlıkla hemfikir olduk. Sincan Belediye Başkanımızla, kendilerine ait arsalar varsa birlikte kreş yapabileceğimizi, işletebileceğimizi ve sayıyı artırabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü bu kreşlerde yetişen çocuklar mutlaka daha bilinçli oluyorlar” dedi.

Özellikle çocukların karşı karşıya olduğu uyuşturucu tehlikesine de dikkat çeken Yavaş, çocukları uyuşturucu gibi tehlikelere karşı bilinçlendirmek için yaptıkları çalışmaları anlattı. Yavaş, “Artık çocuklarımızı bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu… Bu ilkokul çağına kadar inmiş durumda. Kötü niyetli şahıslar, çocukları uyuşturucu bağımlısı yapmak için her fırsatı değerlendiriyor. Bu nedenle aile yaşam merkezlerimizin tamamında uyuşturucuyla mücadele kursları veriyoruz. Böyle bir şey yakınınızda ya da komşunuzda olduğu takdirde, lütfen bunu saklamayın. Aile Yaşam Merkezlerindeki uzmanlara danışın” diye konuştu.

SILA BEBEK VE NARİN’DEN AF DİLEDİ

Konuşmasında Sincan’daki bağımlılık tedavi merkeziyle elde edilen başarılı sonuçları da paylaşan Yavaş, son günlerde ülkeyi derinden etkileyen Narin ve Sıla olaylarına değinerek, “Bu olayların önüne geçilmesinin çaresi sadece cezalandırmayla olmuyor. Burada ailelerin çocuklara vereceği eğitimin büyük önemi var. Çocuklara kendisine kötü niyetle yaklaşan birinin hangi hareketleri yaptığını öğretebilirsek, istismarın ve kötülüklerin önüne geçebiliriz” dedi. Yaşanan olayların korku filmlerine senaryo olacak nitelikte olduğunu ifade eden Yavaş, toplumun bu tür olaylara karşı sorumluluk taşıdığını belirtti.

Yavaş, “Çevremizde herhangi bir şekilde bu olaylardan haberdar olduğumuzda, emniyet güçlerini ve yetkilileri uyarmakta büyük fayda var. Sorumluluk sadece emniyetin ya da kamu görevlilerinin değil, hepimize sorumluluk düşüyor. Ben hem Sıla bebeği hem de Narin’i kendilerinden af dileyerek huzurlarınızda anıyorum. Hukukta, eğer biri suç işliyorsa, bunda toplumun da kusuru olduğu düşünülür. Toplumun belirli bir gelire erişememesi, uyuşturucu kullanılmasının engellenmemesi, toplumda ufak tefek suç işliyor diye bunların göz ardı edilmesi insanları suça teşvik ediyor. Ya da bazılarının cezalandırılıp bazılarının cezalandırılmaması insanlarda bir cezasızlık oluşturuyor. ‘Nasıl olsa kimse ceza vermiyor, kimse yargılanmıyor, nasıl olsa hesap sorulmuyor’ anlayışıyla işlenecek suçların önüne geçemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yavaş, konuşmasının sonunda hizmete açtıkları kreşlere işaret ederek, “İşte bakmaya doyamadığımız çocukları buralara emanet ediyoruz. Bunun için açıyoruz buraları. İnşallah sayılarını bütün belediyeler olarak artıracağız. Çocukların kendilerine karşı işlenen suçlara karşı daha bilinçli ve savunmalı olmalarını, hem de geleceğe hazırlanırken daha iyi eğitim alarak okullara hazır olmalarını sağlayacağız” dedi.

HİZMETİN PARTİSİ OLMAZ

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan ise Mansur Yavaş’a teşekkür ederek, kendisiyle Sincan’a dair istişarelerde bulunduklarını söyledi. “Hizmetin partisi olmaz” diyen Ercan, “Bundan sonra Sincan’a sosyal, kültürel, bayındırlık, yol, taşıma her anlamda ne yapabileceğimizi konuştuk. Tabii hizmetin partisi olmaz. Belediye hizmet kurumudur. Büyükşehir’in güçlü imkânlarıyla inanıyorum ki Sincan Belediyesinin imkânları birleşerek vatandaşımıza çok daha güzel işler yapmaya birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri