Ankaralıların da uğrak yeri olmaya başlayan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 1943 yılında Tosya-Ladik arasında yaşanan depremin ardından akmaya başlayan kaynak suyu, 80 yıldır köylüler tarafından korunuyor. Bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar, yaz mevsiminde bile soğuk olan suyla serinliyor.
DEPREM SONRASI AKMAYA BAŞLADI
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Aşağı Şehirören köyü Türkmenler Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda 80 yıldır akan su, bölgeyi ziyaret eden vatandaşları serinletiyor. 1943 yılında Kastamonu’nun Tosya ilçesi ile Samsun’un Ladik ilçesi arasında yaşanan 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından bir kayanın altından akmaya başlayan kaynak suyu, bölgede yaşayan köylüler tarafından 80 yıldır korunuyor. Vatandaşlar tarafından ağaçların oyulması ile yapılan çeşmeden akan su, yaz mevsiminde bile soğuk olması ile dikkat çekiyor. Bölgede bulunan şelale ve göleti görmeye gelen vatandaşlar, kaynak suyu ile serinliyor.
YAZ-KIŞ AYNI SOĞUKLUKTA OLAN SU, KÖYLÜLER TARAFINDAN KORUNUYOR
Türkmenler Mahallesi’nde yaşayan 59 yaşındaki Erdoğan Kaya, deprem sonrası ortaya çıkan suyun 80 yıldır hiç kesilmeden aktığını belirterek, “Bu suyun hikayesini babam bize anlatmıştı. Kargı depreminden sonra arkamızda gördüğünüz bu taşın altından çıkıyor ve o zamanki çobanlar böyle bir sistem kuruyor. Günümüzde biz de bunu koruyoruz. Ağaçlarla bu şekilde akmasını sağlıyoruz. Yaz mevsiminde de, kış mevsiminde de aynı soğuklukta ve seviyede akıyor. Yarım asırdan fazladır akıyor, hala kesilmedi. Daha önce burası bu kadar ağaçlık değildi. Hayvan otlatmaya gelirdik. Burayla ilgilenmeye gelen son nesil bizdik. Biz öldükten sonra kimse ilgilenmez” diyerek endişesini dile getirdi.