ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ankara'ya ait çok farklı lezzetlerden biri olan Çir Kavurması başkentin birçok ilçesinde sıkça yapılan bir şekerli yemek olarak karşımıza çıkıyor. Yaz mevsiminde kurutulan kayısılardan elde edilen bu yiyecek vitamin dolu yapısıyla birçok derde de deva oluyor.
HER MEVSİM TÜKETİLEN FARKLI BİR YEMEK
Öncelikle bu yemeği bilmeyen kişiler için 'çir', yaz mevsiminde toplanmış kayısıların ikiye bölünerek güneşte kurutulmuş haline verilen isimdir. Özellikle kışın mevsimi olmayan yiyeceklerden biri olan kayısının, bu şekilde kurutularak dört mevsim tüketilmesi sağlanıyor.
Çir Kavurması doğal bir ortamda güneşte kurutulduğu için birçok vitamin açısından da zengin hale geliyor. Küçük ve gelişme çağındaki çocuklara güvenle yedirebileceğiniz bu yemek sofralarınıza da farklı bir hava katacak.
Sağlığa oldukça faydalı olan kuru kayısı bu yemek sayesinde baş tacı olacak. Bağırsak problemi yaşayan kişiler için de önerilen Çir Kavurması herkes tarafından keşfedilmesi gereken bir yemek. Yapımı fazla uzun sürmeyen ve çok fazla maharet gerektirmeyen Çir Kavurması hem pratik oluşu hem de enfes lezzetiyle tüm kayısı severlerin favori tarifi haline gelecek.
ÇİR KAVURMASI NASIL YAPILIR?
Çir Kavurması için gerekli malzemeler:
- 1 kilogram çir ( kayısı )
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 500 gram şeker
- Alabildiği kadar su
Çir Kavurması Yapım Aşamaları:
- Çir iyice yıkandıktan sonra yumuşayana kadar haşlanır.
- Haşlanan çir süzüldükten sonra, ayrı bir tencerede eritilmiş olan tereyağının içine şekerle birlikte aktarılıp üzerine bir miktar su konarak kısık ateşte yaklaşık beş dakika pişirilir ve çir kavurması servise hazır hale gelmiş olur.
- Çir kavurmasının sıcak olarak yenmesi tavsiye edilir.