ASKİ Genel Müdürü Akçay anlattı: Ankara'nın içme suyu ne kadar temiz?

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKİ’nin şehir şebekesine verdiği suyun temiz, sağlıklı ve kaliteli olduğunu belirterek, Ankaralıların musluklarından akan suyu güven içinde tüketebileceklerini söyledi. Akçay, ASKİ Genel Müdürlüğü olarak Başkentte 1273 farklı noktadan düzenli şekilde aldıkları su numunelerinin analizini yaparak şehir şebeke suyunu kontrol altında tuttuklarını vurguladı.

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Ankara’nın içme suyunun Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Birliği (AB) ve Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere uygun olduğunu belirterek, “Ankaralılar musluklarından akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilir” dedi. Akçay, ASKİ'nin suyu kaynağından alıp arıttıktan sonra şehir şebekesine verdiği son noktaya kadar kontrol altında tuttuğunu ifade etti.

SU KALİTE MERKEZİ’NDE SÜREKLİ DENETİM

Akçay, şeffaflık ilkesi gereğince şehir şebeke suyu analiz raporlarının ASKİ’nin resmi internet sitesinde aylık olarak açıklandığını belirtti. Kimyasal ve bakteriyolojik kontrollerin tamamının Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) uygun olduğunu bildiren Akçay, Ankara’nın suyunun temiz ve sağlıklı olduğunu, yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin uluslararası ve ulusal standartların altında kaldığını söyledi. Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi olan İvedik Tesisleri’nin Ankara nüfusunun %98’inin içme ve kullanma suyunu karşıladığını belirten Akçay, İvedik yerleşkesindeki Su Kalite Merkezi’nde 37 uzman personelin sürekli denetim yaptığını kaydetti.

SU DEPOLARI VE APARTMAN TESİSATLARI UYARISI

Akçay, şehir şebeke suyunu sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için vatandaşlara su depolarının bakımlarını periyodik olarak yaptırmaları ve apartman içindeki eski tesisatları yenilemeleri gerektiği uyarısında bulundu. Akçay, “Suyu sağlıklı bir şekilde abonelerin kapısına getirmemiz sürecin birinci aşaması. İkinci aşama; su sayacından sonra tesisatların durumu ve su depolarının temiz tutulması. Paslanmış tesisatlar veya temizlenmemiş su depoları, gelen temiz suyu etkiler ve bu sağlık açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle, paslanmış eski tesisatların değiştirilmesi ve su depolarının düzenli olarak bakımının yapılması çok önemli” dedi.

MANSUR YAVAŞ DÖNEMİNDE ARTAN YATIRIMLAR

Akçay, köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde içme ve kullanma suyunun yerel kaynaklardan karşılandığını belirterek, “Bu mahallelerde mevcut altyapı sisteminin ömrünü tamamlamış olması nedeniyle zaman zaman mikrobiyolojik uygunsuzluk bildirilebiliyor. Böylesi durumlarda hızla uygunsuzluk giderilir. Tüm içme suyu depolarına klorlama sistemi kurduk” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş döneminde bu köylere 3,5 kat fazla yatırım yapıldığını belirten Akçay, 2019-2023 yılları arasında toplam 383 içme suyu deposunda bakım, onarım ve tadilat yapıldığını ve yeni yapılan içme suyu deposu sayısının 313 olduğunu açıkladı.

52 KÖYE SAĞLIKLI İÇME SUYU SAĞLANDI

Akçay, ASKİ hizmet alanı içinde bulunan 867 mahallenin (köy) 434’ünün içme suyunun yer altı suyundan sağlandığını ve kirletici parametreleri önlemek için Küçük Ölçekli İçme Suyu Arıtma Tesisleri kurulduğunu belirtti. 2019-2023 döneminde 32 yeni Küçük Ölçekli İçme Suyu Arıtma Tesisi kurarak 52 mahalleye sağlıklı içme suyu temin ettiklerini aktaran Akçay, Ankara'nın temiz ve güvenli içme suyunu sağlama konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri