ASKİ, Başkentte yaşayan vatandaşların içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni genişletme kararı aldı. Şu an 3 ünite ile hizmet veren tesiste, 2024 yılının 3. çeyreğinde 4. ünite için yatırım faaliyetleri başlatılacak. 4. ünitenin devreye girmesiyle tesis, günde 2 milyon 256 bin metreküp su arıtma kapasitesine ulaşacak.
4. ÜNİTENİN YATIRIM İŞLERİ BAŞLAYACAK
'Ankara Merkezi (İvedik) İçme Suyu Arıtma Tesisi 4. Etap Kapasite Artışı Projesi' adlı proje, ASKİ, Dünya Bankası ve İlbank iş birliğinde yürütülüyor. Bu kapsamda, 12 Ocak 2024 tarihinde ASKİ Konferans Salonu'nda, '2. Halkın Katılımı Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Muhammed Ercan ve Yılmaz Şengül ile birlikte İvedik Mahallesi muhtarı, sakinleri, STK'lar ve proje paydaşları katıldı
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde, bu yılın 3. çeyreğinden itibaren 4. ünitenin yatırım işlerinin başlayacağını açıkladı. Ercan, projenin Ankara için hayırlı olmasını temenni ederek, tesisin büyütülme çalışmalarının 2020 yılında başladığını ve İlbank, Dünya Bankası ve ASKİ iş birliğiyle devam ettiğini belirtti. Projenin finansmanının Dünya Bankası tarafından İlbank aracılığıyla sağlandığını vurgulayan Ercan, çevresel ve sosyal konuların değerlendirildiğini, müşavir seçiminin son aşamasında olduklarını ve projenin satın alma sürecini hızla tamamlayacaklarını ifade etti.
SAĞLIKLI VE KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE ARITILAN SU ANKARA HALKINA SUNULUYOR
Muhammed Ercan, projenin süresince hak sahibi vatandaşlar için düzenli bilgilendirme toplantıları yapılacağını belirtti. Ercan, "2. Halkın Katılımı Toplantısı'nda, 4. ünitenin inşaatı sırasında oluşabilecek çevresel ve sosyal etkiler ile çözüm önerileri detaylı şekilde tartışıldı. İnşaat aşamasında çevresel ve sosyal konularda hazırlanan raporlar, hem Dünya Bankası hem de İlbank'a sunularak değerlendirildi" dedi.
Ankara'nın yüzde 90'ına hizmet veren İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, 851 bin 204 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. 4. etap kapasite artışı projesi ise 221 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecektir. Tesis, Başkent'in içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş olup, her bir ünite günde 564 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip olarak planlandı. Tesisin 1. etabı 1984, 2. etabı 1992 ve 3. etabı ise 2014 yılında tamamlandı. Tesise ham su, Kurtboğazı Barajı, Çamlıdere Barajı ve Kesikköprü Barajı'ndan temin ediliyor. Modern teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen arıtma işlemleri sayesinde, sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde arıtılan su Ankara halkına sunuluyor.