Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği (AB) standartlarında içme suyu sunan ASKİ, şebeke suyunun sağlığını korumak amacıyla, su depolarının düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığının Su Depoları Genelgesi’ne göre, bina su depolarının her 6 ayda bir temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Akçay, özellikle su kesintisi yaşandığı dönemlerde depodaki suyun kullanılmasının, depo temizliğinin önemini daha da artırdığını ifade etti. Kirli su depolarının, suyun kalitesini olumsuz etkileyerek hastalıklara yol açabileceğini belirten Akçay, “Balçık, çamur ve dış etkenlerle kirlenmeye açık olan su depoları, bakteri üretme riski taşır. Koliform, ecoli ve enterekok bakterileri hastalık ve enfeksiyonlara neden olabilir,” dedi.
HER GÜN 1,5 MİLYON METREKÜP SU ARITILIYOR
ASKİ, her gün ortalama bir buçuk milyon metreküp suyu arıtarak şehir şebeke sistemine sunduğunu belirten Akçay, “Temiz su deposu, temiz içme suyunun garantisidir. Kirli su depoları, emeklerimizi boşa çıkarabilir,” şeklinde konuştu.
TEMİZLİK VE DEZENFEKTE YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Akçay, suyun kalitesini etkileyebilecek değişikliklerin önlenmesi için su depolarında düzenli temizlik yapılması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı’nın 2007/67 sayılı genelgesine göre, bina yöneticileri su depolarını yılda iki kez temizletmeli ve dezenfekte ettirmelidir. Temizlik işlemlerinin profesyonel personeller tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.