Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ABD’nin Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik yeni tarifeleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, bu adımın küresel ticaret üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ardıç, aynı zamanda Türkiye’deki sanayi üretimi, asgari ücret düzenlemeleri ve ekonomik destekler konularında da önemli açıklamalarda bulundu.
ABD’NİN YENİ TİCARET TARİFELERİ KÜRESEL REKABETİ ZORLAŞTIRACAK
Ardıç, ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın, Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik yeni tarifeler açıklamasının küresel ekonomiyi etkileyeceğini vurguladı. Ardıç, bu tür yüksek tarifelerin ve korumacılık önlemlerinin, uluslararası pazarlarda rekabeti zorlaştıracağını ve küresel büyümeye ivme kaybettireceğini ifade etti. "Bunun küresel çapta da yansımaları ortaya çıkacaktır" diyen Ardıç, ticaretin daha zorlu hale geleceğini belirtti.
TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DURUMU VE KGF DESTEKLERİ
Türkiye'nin sanayi üretiminin eylülde aylık yüzde 1,6 artış gösterdiğini ancak yıllık bazda yüzde 2,4 düştüğünü kaydeden Ardıç, Türkiye'nin ekonomik toparlanma sürecinde reel sektörün finansman açısından desteklenmesinin önemine dikkat çekti. Ardıç, Hazine Garantili Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin açılmasının firmalar için rahatlatıcı bir tedbir olacağını ifade etti. Ayrıca, düşük maliyetli üretim kredilerinin hızla devreye sokulması gerektiğini belirtti.
MERKEZ BANKASI’NIN PARA POLİTİKASI VE ENFLASYON
Ardıç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 50’de sabit tutma kararını desteklediğini belirterek, enflasyonla mücadelede uygulanan sıkı para politikasının önemini vurguladı. Küresel enflasyonun 2025 yılında tahminlerin altında bir iyileşme sürecine gireceğini öngören Ardıç, merkez bankalarının temkinli para politikalarını sürdürmeye devam edeceğini ifade etti.
ANKARA’DAN GURUR VERİCİ İHRACAT VE AR-GE BAŞARISI
Ankara'nın sanayi ve teknoloji alanındaki başarısını da paylaşan Ardıç, Başkent'te gerçekleştirilen AR-GE harcamalarının Türkiye genelinde ilk sırada olduğunu belirtti. 2023 yılında Ankara, Türkiye'nin toplam AR-GE harcamasının yüzde 29,7’sini gerçekleştirerek İstanbul’u geride bıraktı. Ardıç, Ankara’nın yüksek teknoloji ve inovasyon ekosisteminde lider konumda olduğunu, ihracatında da yüksek teknoloji payının yüzde 13 ile büyük sanayi kentlerinin çok üzerinde olduğunu vurguladı.
Ankara'nın 2023 yılı 10 ayında 11,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştığını ve bu performansla İzmir'i geride bırakıp 4. sıraya yükseldiğini açıkladı.
ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI VE ADİL DÜZENLEME İHTİYACI
Asgari ücretin, Türkiye’de sadece çalışanların maaşlarını değil, tüm ücret düzeylerini etkileyen önemli bir konu olduğunu belirten Ardıç, bu konuda yapılacak düzenlemenin titizlikle ele alınması gerektiğini söyledi. "Asgari ücret, sadece çalışanların gelirini artırmakla kalmayıp, ülkemizde üretimin sürekliliğini sağlayacak önemli bir adım olmalı" diyen Ardıç, asgari ücretin siyasi malzeme yapılmadan, hem işçi hem de işveren tarafının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
MESLEKİ EĞİTİM VE GÖÇMEN İŞÇİ DÜZENLEMESİ
Ardıç, Türkiye’nin bazı sektörlerinde göçmen işçi çalıştırılmasına yönelik düzenlemeleri olumlu bulduklarını belirterek, sektörel ihtiyaçları karşılayacak şekilde mesleki eğitim planlamalarının yapılmasının önemine de dikkat çekti. Bu düzenlemelerin sanayinin büyümesine ve verimliliğe katkı sağlayacağını söyledi.
Sonuç olarak, Seyit Ardıç, Türkiye’nin sanayi, ticaret ve ekonomi politikalarındaki gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında, üretim ve istihdamın artırılması için desteklerin güçlendirilmesi gerektiğini yineledi.