ASO Başkanı Ardıç: Yerli ürün kullanımı stratejik kontrolü beraberinde getirecek

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, siber güvenliği sağlamada yerli ve milli ürün kullanımının hem ulusal güvenlik hem de ekonomik bağımsızlık açısından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. Ardıç, “Yerli ürün kullanımı stratejik kontrolü beraberinde getirecektir. Hassas bilgilerimizi ve verilerimizi dış ülkelerle paylaşma riskini azaltarak, ulusal güvenliğimizi daha etkin bir şekilde yönetebiliriz.” dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

'İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik’ konulu paneli bugün Ankara Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Panelin açılış konuşmasını yapan ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Endüstri 5. 0 alanındaki gelişmelerin dünyayı etkilediğini söyledi. Fiziksel alan ile siber alanın çok güçlü bir şeklide entegre olduğunu anlatan Ardıç, artık dünyanın yapay zekayı, dijitalleşmeyi, çevreyi ve yeşil ekonomiyi konuştuğunu ifade etti.

“ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ, DİJİTAL ORTAMLARDA GERÇEKLEŞEN SALDIRILARIN TEHDİDİ ALTINDA”

Seyit Ardıç, küreselleşme nedeniyle yaşadığımız çağda ‘siber güvenliğin’ çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Makineler arası iletişim, yapay zekâ, otonom araçlar ve nesnelerin interneti gibi anahtar teknolojilerin kullanımı arttıkça siber güvenlik konusu da giderek daha kritik bir hale geliyor. Kişisel bilgilerimiz, finansal verilerimiz ve hatta ulusal güvenliğimiz, dijital ortamlarda gerçekleşen saldırıların tehdidi altındadır. Bu nedenle, siber güvenlik, bireylerden büyük kuruluşlara kadar herkesin dikkate alması gereken kritik bir meseledir.”

"SANAYİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE SİBER GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ"

Dünyada dijitalleşmenin her geçen gün arttığını belirten Ardıç, sanayinin dijital dönüşümünde siber güvenliğin yeri ve öneminin daha da önemli hale geldiğini kaydederek, “Dijital ortamda bulundurulan her verinin yeni ve ciddi güvenlik riskleri içermesi, verilerin güvenliği ve yönetimi açısından çok önemli. Bu süreçte, beşeri sermayenin geliştirilmesi vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

ÜRETİM SÜRECİ DEĞİŞİYOR!

Üretim süreçleri değiştiğini, üretim zincirinin her aşaması dijitalleştiğinden bahseden Ardıç, firmaların siber güvenlik gereksiniminin artacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Akıllı üretim sistemleri ile sanayide Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0 olarak kavramsallaşan bir paradigma değişimi yaşanıyor. Bunlarla gelen geniş ağ ve yüksek oranlı veri paylaşımı, firmaların siber güvenlik gereksinimini artıracaktır. Ürünlerin, verilerin ve fikri mülkiyetin yetkisiz ve kötü emelli kişilere karşı korunması için mutlaka siber güvenlik önlemleri alınmalı ve Endüstri 4.0 ve toplum 5.0’a uyum sağlamak amacıyla mevcut güvenlik sistemleri sürekli geliştirilmelidir. Siber güvenliğin, sanayinin dijital dönüşüm süreçlerindeki önemi dikkate alınarak, yönetim kademeleri dâhil işletmelerde her seviyedeki çalışanlar için siber güvenlik farkındalığının artırılması gerekiyor.”

“YERLİ ÜRÜN KULLANIMI STRATEJİK KONTROLÜ BERABERİNDE GETİRECEK”

Siber güvenliği sağlamada yerli ve milli ürün kullanımının hem ulusal güvenliği hem de ekonomik bağımsızlık açısından stratejik öneme sahip olduğunu aktaran Ardıç, şöyle konuştu:

“Yerli ürün kullanımı stratejik kontrolü beraberinde getirecektir. Hassas bilgilerimizi ve verilerimizi dış ülkelerle paylaşma riskini azaltarak, ulusal güvenliğimizi daha etkin bir şekilde yönetebiliriz. Yerli ve milli ürünlerin tercih edilmesi yerel şirketlerin büyümesine katkıda bulunarak; sadece istihdam yaratmakla kalmaz, aynı zamanda siber güvenlik alanında ülkemizi teknolojik olarak daha ileri taşımamıza olanak tanır.”

Kamunun ve özel sektörün siber güvenlik ürünleri için iş birliği içinde çalışması gerektiğini savunan Ardıç, iş birliğinin verimli sonuçlar doğuracağını belirterek, “Bu bilinçle yürütülecek çalışmalarla yerli ve milli siber güvenlik ürünleri geliştirilebilecek ve bu ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması sağlanabilecektir.” dedi.

Seyit Ardıç, son yıllarda yaşanan hızlı değişim ve teknolojik ilerlemeler, iş dünyasını etkileme biçimimizi kökten değiştirdiğini ve siber güvenlik yatırımı yapmayan şirketlerin çok büyük risk altında olduğunu da ifade etti.

ASO Bilgisayar Yazılım Sanayi Meslek Komite Başkanı Nuray Başar ise dijitalleşme artık hayatın her yerinde olduğunu söyledi.

Dijitalleşme ile birlikte teknolojinin her gün geliştiğini ifade eden Başar, “Günümüz artık yenilikçi teknolojiler çağı oldu. Bu sebepten ötürü de siber saldırılar altın çağını yaşıyor. Siber güvenlik çok önemli bir konu olmaktan çıktı, bir ihtiyaç halini aldı. Her geçen gün de daha hayati olmaya devam ediyor.” Dedi.
Konuşmaların ardından “İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik’ konulu panele geçildi.

Programa; Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, ASO Bilgisayar Yazılım Sanayi Meslek Komite Başkanı Nuray Başar, Savunma Sanayi Başkanlığı Müşaviri Alpaslan Kesici ve alanında uzman çok sayıda önemli isim katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri