ASO Başkanı Seyit Ardıç, yıl boyunca ekonomideki dengesizliklere ve olumsuz görünüme rağmen, ulus olarak ideallere yaklaşmak için çabaladıklarını belirtti. Ardıç, 2024 ve sonrasına yönelik beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.
İNŞAAT SEKTÖRÜ DEPREMİN ETKİSİYLE BÜYÜMEYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI
ASO Başkanı Seyit Ardıç, yılın son meclis toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, 2024 yılında Türkiye'nin ekonomik olarak zorlu bir dönemle karşılaşacağını vurguladı. Enflasyonun yüksekliği, üretim maliyetlerinin artışı ve finansman maliyetlerindeki artış gibi zorlayıcı faktörlere dikkat çeken Ardıç, ekonomi yönetimindeki değişim ve yeni politikaların iş dünyası tarafından olumlu karşılandığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonla mücadele, fiyat ve finansal istikrarın sağlanması gibi konuların ekonominin acil ihtiyaçları olduğunu belirtti. Ardıç, orta ve uzun vadede ise üretimde nitelik ve verimlilik artışlarının sağlanması ve sürdürülebilir büyüme hedefine odaklanılması gerektiğini söyledi. Makroekonomik şartların zorlu olduğuna dikkat çeken Ardıç, son çeyrek büyüme verilerinin bir önceki çeyreğe göre yavaşlama sinyali verdiğini ve inşaat sektörünün depremin etkisiyle büyümeye önemli katkı sağladığını ifade etti.
TEŞVİKLER DAHA GENİŞ BİR KESİME YAYILMALI
Seyit Ardıç, enflasyonla mücadelede önemli olanın verimsiz kamu harcamalarından tasarruf ve üretim artışının desteklenmesi olduğunu belirtti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "En büyük tasarruf kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesidir" ifadesini vurgulayan Ardıç, bu doğrultuda adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Ardıç, son dönemde teşviklerin ihracatı arttırma amacına odaklandığını ancak bu teşviklerin ülkedeki toplam işletmelerin sadece yüzde 1'ine denk gelen ihracat yapan firmalara yönlendirildiğini ifade etti. Bu durumun, imalat sektöründeki nicelik ve nitelik dönüşüm hedefine ulaşmada yetersiz olduğunu belirten Ardıç, teşviklerin büyük firmalara yoğunlaştığını ve KOBİ'lerin imalat ihracatındaki payının düşük olduğunu vurguladı. Bu verilerin, öncelikle imalat üretiminin ekonomideki önemini gösterdiğini belirten Ardıç, teşviklerin daha geniş bir kesime yayılması gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE SANAYİ GÜCÜYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Ardıç, ekonomi politikalarındaki normalleşmenin sürdüğü, enflasyonun düştüğü ve üretim gücündeki engellerin ortadan kalktığı bir 2024 öngördüklerini belirterek, Türkiye'nin sanayi gücüyle büyümeye devam ettiğini ve dışa bağımlılığın azaldığını vurguladı. "Güçlü sanayi, güçlü Türkiye" ilkesiyle çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini ifade etti.