ATEM Başkanı Akçam: ''Banka kredisi ile ev almak hayal oldu''

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konut satışlarının her geçen ay azaldığını belirterek, banka kredisi ile konut almanın giderek zorlaştığını vurguladı. Akçam, özellikle konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini savundu.

Türkiye genelinde konut satışları her geçen ay gerilerken, banka kredisi ile konut alma imkanı giderek zorlaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ipotekli konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,9 oranında azalarak 9 bin 909 adede düştü. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 9 olarak gerçekleşti.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Banka kredisi ile konut almanın eskiye göre çok zor olduğunu görmekteyiz. Bu durumu düzeltmek için çeşitli önerilerimiz var" dedi. Akçam, önerileri arasında bankaların konut kredisi faiz oranlarını gözden geçirmesi gerektiğini vurgularken, bireysel emeklilik sisteminde (BES) uygulanan teminat gösterme yönteminin konut kredilerinde de geçerli olabileceğini belirtti.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI ENGEL OLUYOR

Konut kredisi faiz oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Akçam, "Ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon bandında seyrediyor. Faiz oranlarının da yüzde 4'ün üzerine çıktığını düşünecek olursak, 10 yıllık konut kredisi çeken bir kişi çektiği kredinin neredeyse 5 katını geri ödemek durumunda kalıyor" şeklinde konuştu. Bu durumun hem tüketicileri hem de inşaat sektörünü olumsuz etkilediğine işaret eden Akçam, çözüm olarak bankaların faiz politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

BES SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÖNERİ

Bireysel emeklilik sisteminde uygulanan teminat gösterme yönteminin konut kredilerine de entegre edilmesi gerektiğini ifade eden Akçam, "BES hesabındaki birikimin devlet katkısı olan kısmı hariç bankadan kredi çekerken teminat olarak gösterilebiliyor. Bu uygulama özellikle teminat göstermekte zorlanan tüketicilere büyük fayda sağlayabilir" dedi. Akçam, bu yöntemin konut kredileri için de geçerli olabileceğini belirterek, sektörün canlanması için bu gibi adımların atılmasının önemine değindi.

İNŞAAT MALİYETLERİ VE FİYATLAR

Konut satışlarının önündeki diğer büyük engelin ise inşaat maliyetlerinin artışı ve konut fiyatlarının yüksekliği olduğunu söyleyen Akçam, "İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve yüksek kredi faizleri, hem tüketicilerin hem de inşaat firmalarının konut alım satımında tereddüt yaşamasına sebep oluyor" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri