ATEM Başkanı Akçam: ''Sosyal konut projeleri artırılmalı''

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, "Kira artış oranlarında yükseliş devam edecek" dedi. Kira fiyatlarındaki zam sınırının kalkması ile ev sahibi ve kiracılar, TÜFE oranına odaklandı. Haziran ayı TÜFE oranı yüzde 65,07 iken Temmuz ayı için bu oran yüzde 65,93 olarak açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Temmuz ayı enflasyon verilerine göre, kira zammında belirleyici olan 12 aylık ortalamalara göre TÜFE endeksli kira artış oranı yüzde 65,93 olarak belirlendi. TÜFE oranında düşüş beklenirken, artış göstermesi dikkat çekti.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira artış oranlarının TÜFE endeksli olduğunu belirterek, "Yüzde 25 tavan uygulaması 2 Temmuz 2024 tarihiyle sona erdi. Temmuz ayı TÜFE oranı yüzde 65,07 artış olması özellikle son iki yıl içerisinde ev kiralayan kiracıların hesabını bozdu" dedi. Akçam, "Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 71,60 iken Temmuz ayı enflasyon oranı yüzde 61,78’e geriledi. Bu gerilemenin TÜFE’ye de yansıyacağı bekleniyordu fakat öyle olmadı." diye ekledi.

Akçam, "Kira fiyatlarının düşmesi yönünde kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz." diyerek, TÜFE oranındaki artışın kira zam oranını da yükselteceğini vurguladı.

SOSYAL KONUT PROJELERİ ARTIRILMALI

Akçam, kiralık konut üretimine, özellikle sosyal konut tarafına yönelik çalışmaların önemine dikkat çekerek, "Alt gelir grubunda yer alan aileler konut açısından büyük sorun yaşıyor. Çeşitli konut projeleri devreye girse de istenilen düzeye gelinemedi. Yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok proje geliştirilmesi gerekiyor." dedi.

Akçam, "ATEM olarak önerimiz, sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur." ifadelerini kullandı.

Memur atamaları, memur tayinleri ve şehirlere gelen yeni üniversite öğrencilerinin konut ihtiyacını artırdığını belirten Akçam, "Sosyal konut projelerine ağırlık verilerek bu sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri