ATEM Başkanı Akçam: ''Uygulamanın hayata geçmesini memnuniyetle karşılıyoruz''

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira kontratı yapmaya e-Devlet Kapısı üzerinden imkan sunulmasına memnun olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira kontratlarının yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacağını açıkladı. Bu yenilikle ev sahiplerinin vergi kaçırması önlenecek. Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, uzun süredir bu sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladıklarını belirtti. Akçam, "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimiz sonucunda sunduğumuz çözüm önerisinin hayata geçecek olmasına sevindik" dedi.

VERGİ KAÇIRMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

ATEM Başkanı Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığının çalışmalarını yürüttüğü ve yakın zamanda hayata geçmesi beklenen uygulama hakkında konuştu. Akçam, "Kira beyannamesi ne yazık ki tek başına yeterli değil. Mülk üzerinden gelir elde edenlerin vergi ödemelerini sağlamak için kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması şart." ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE

Türkiye’de mülk üzerinden gelir elde eden birçok kişinin olduğunu belirten Akçam, "Mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi çeşidimiz var bu da kira gelir vergisi. Ancak birçok ev sahibi bu vergiyi ödemiyor. Devletimiz vergi kaçıranları tespit etse de kalıcı çözümler gerekiyor" dedi.

Akçam, birçok ev sahibinin Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’ni vergi dairelerine vermediğini vurgulayarak, "Bu durum vergi kaçırmak anlamına geliyor. Kaçırılan her vergi ise devletimizin sırtına yük olarak binmektedir" diye ekledi.

YENİ SİSTEMLE VERGİ KAÇIRMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha önce kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacağını açıkladığını hatırlatan Akçam, "ATEM olarak bu uygulamanın hayata geçmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele edildiği için ülkemiz adına sevindik" dedi.

Akçam, bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkanı sağlanacağını ve düşük kira bedeli gösterenlerin, yanlış beyanda bulunanların veya hiç beyanda bulunmayanların ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. "Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması ile vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli bir işlev göreceğini düşünüyoruz" diye ekledi.

ATEM olarak bu ve buna benzer önerilerinin tek tek hayata geçmesini önemsediklerini belirten Akçam, "Ancak bunları yeterli görmüyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri