ATEM Başkanı Hakan Akçam, devre mülk sahiplerinin o mağduriyetini dile getirdi

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Oda Başkanı Hakan Akçam, izin belgesinin devre mülk sahiplerini mağdur ettiğini belirterek bir çağrıda bulundu.

ATEM Başkanı Akçam, devre mülk sahiplerinin mağduriyetini dile getirdi. 2023 yılının sonunda tek seferde 100 günden daha kısa süreli yapılan konut kiralamaları kanun kapsamına alınmıştı. Konutların günlük veya haftalık olarak kısa süreli turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesinin alınması zorunlu hale getirildi.

Yeni düzenlemenin devre mülk sahiplerini mağdur ettiğini belirten ATEM Başkanı Hakan Akçam, konuya ilişkin birçok kişinin Oda'ya ulaştığını ifade etti.

Akçam yaptığı açıklamada, "Kısa dönemli kiralamalara düzenlemesi yıl sonunda getirilmişti. Kısa dönemli de olsa kiralama yapmak isteyenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi ve konutun niteliğini gösteren bir plaket alma zorunluluğu da yeni düzenlemeye eklendi." dedi.

"DEVREMÜLKLERE İZİN ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI"

Yaz mevsiminin gelmesi ile devre mülk sahiplerinin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Devre mülkünde akrabalarını dahi ağırlayanlar var. İzin belgesi zorunluluğu bu gibi faktörleri düşününce devre mülk sahiplerini zor durumda bırakıyor. Devre mülklere izin zorunluluğu kaldırılmalı” çağrısında bulundu.

Devre mülk sahiplerinin birçok sorunlarının olduğunu ifade eden Akçam, yıl sonunda getirilen düzenlemenin yeni mağduriyetlere yol açtığını öne sürdü.

Akçam açıklamasında şunlara yer verdi: “Yıl sonunda çıkarılan düzenleme ile kısa süreli de olsa taşınmazını kiraya veren herkesten devletimiz vergi almayı planladı. Düzenlemeye göre de izinsiz kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Biz ATEM olarak vergilendirmenin her zaman arkasındayız ama devre mülklerin bu konuda vergi istisnasına dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü devre mülklerde kalanların günübirlik kiracı ya da devre mülk sahibinin akrabası olup olmadığına ilişkin bir kesinliğe sahip olmak çok zor. Kaldı ki bunun ayrımını kim, nasıl yapacak?

“Devre mülk hakkının paya bağlı bir irtifak hakkı olduğunu düşünürsek devre mülkler bırakın konut olmayı taşınmaz dahi değildir. Hal böyleyken devre mülklerinden vergi almamak gerekir. Devre mülklerde kiralamayı takip etmenin zor olacağını da varsayarsak asla ispatlanamayacak bir durumdan dolayı devre mülk sahiplerini zor durumda bırakmak doğru değildir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri