ATEM Başkanı Hakan Akçam: ''Kira beyannamesi vermeyenler cezalandırılacak''

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi. Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ankara'da 1,5 milyon konut sahibini takibe alacağını belirterek, kira beyannamesi vermeyenlerin cezalandırılacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak için mart ayında gayrimenkul sahiplerini denetleyeceklerini belirtti. ATEM Başkanı Hakan Akçam, Ankara genelinde ciddi bir tespit çalışması yapılacağını ve beyanname vermeyenlere ceza uygulanacağını aktardı.

KİRALANMIŞ ADRESLERDE FİİLİ TESPİTLER YAPILACAK

Akçam, kira gelir vergisinin mesken ya da mülk üzerinden elde edilen kira gelirleri için devlete ödenmesi gereken bir vergi olduğunu belirterek, ev sahiplerinin belirlenen tarihlerde beyanname hazırlayarak vergi dairelerine beyan etmeleri ve ardından çıkarılan vergiyi ödemeleri gerektiğini ifade etti. Ancak birçok ev sahibinin Kira Gelir Vergisi Beyannamesi'ni vermediğini vurgulayan Akçam, vergi kaçırmanın devlete yük olduğunu söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına atıfta bulunan Akçam, tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucu yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini, kiralanmış adreslerde fiili tespitler yapılacağını belirtti. Yapılan tespitlerin kiracılardan edinilen bilgileri içereceğini ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacağını ekledi. Bu bilgilerin banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontrollerin yapılacağını ifade etti.

ANKARA'DA 1,5 MİLYON KONUT SAHİBİ TAKİBE ALINACAK

Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira geliri vergisiyle ilgili çalışmasını olumlu bulduklarını belirterek, kira geliri elde edenlerin vergi borçlarını zamanında ödemeleri ve 2024'te kira gelir beyannamesi vermemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Akçam, Ankara'da 1,5 milyon konut sahibinin takibe alınacağını ve vergi kaçıranlar için cezai işlemlerin uygulanacağını aktardı. Kira ödemelerinin bankadan yapılmaması veya beyanname verilmemesi durumunda ayrı cezaların bulunduğunu ifade etti. 2023 yılına ait kira kazançlarının 2024 mart ayının sonuna kadar beyan edilebileceğini belirten Akçam, kira vergisinin mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebileceğini söyledi. 2024'te ödenecek ev ve işyerlerinin kira vergi oranlarına da değinen Akçam, mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarının 33 bin TL, basit usule tabi işyeri kira bedelinin ise büyükşehir belediye sınırları içinde 55 bin TL, diğer yerlerde 34 bin TL olarak belirlendiğini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri