ATO'nun 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri, ATO Başkanı Gürsel Baran'ı ziyaret ederek sektörün yaşadığı sorunları aktardı. Pandemi, gıda arzındaki sıkıntılar, iklim değişikliği ve enflasyon gibi faktörlerin sektörü etkilediğini dile getiren Baran, yiyecek-içecek sektörünün ekonomide önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.
''DÜRÜST İŞLETMELER HAKSIZ YERE CEZALANDIRILMAMALI''
Baran, yiyecek-içecek sektörünün ekonomik kalkınmaya kaynaklık ettiğini ve Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturan hizmet sektörünün iskeletini oluşturduğunu belirtti. Ancak, sektörün bankaların yüksek kredi kartı komisyon oranları ve farklı KDV uygulamaları gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Ayrıca, denetimler ve boykot çağrılarının sektörü ve müşterileri olumsuz etkileyeceğini belirten Baran, dürüst işletmelerin haksız yere cezalandırılmaması gerektiğini söyledi. Fahiş fiyat uygulayan ve KDV oranlarını suistimal eden işletmelerin cezalandırılması gerektiğini belirten Baran, ancak dürüstçe çalışan işletmelerin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Baran, restoranlar, lokantalar ve kafelere ilişkin olumsuz algıların sektörü ve müşterileri olumsuz etkileyeceğini dile getirerek, sektörün sıkıntıya girmesi durumunda birçok sektörün ve binlerce çalışanın etkileneceğini ifade etti. Sonuç olarak, sektörün sıkıntılarının çözümü için adımlar atılması ve sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtti.