Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinde kayıt dışı oranının yüzde 25 seviyesini aştığını ifade ederek, yeni vergiler getirmek yerine kayıt dışının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. “Vergi sistemi, yıllardan bu yana aflarla ve diğer geçici tedbirlerle düzenlenmeye çalışıldı. Ancak mevcut veriler, vergi affı ile mükellefin gerçek bir barış sağlayamadığı yönünde. Anlamlı bir düzenleme yapılacaksa, bunun çerçevesi kayıt dışını önlemeyi ve vergi oranlarını aşağı çekerek tabana yaymayı içermelidir” dedi.
TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN YURTDIŞINA TAŞINMA RİSKİ
Yeni vergi paketinde yer aldığı söylenen Asgari Kurumlar Vergisi düzenlemesinin Teknoparklarda ve Ar-Ge Merkezlerinde uygulanan istisnaların kaldırılmasını da değerlendiren Baran, bu durumun teknoloji üreten şirketlerin merkezlerini yurtdışına taşıma riski oluşturabileceğini belirtti. “Bugünün dünyasında bilim ve teknoloji ekonomik ve siyasi güç için olmazsa olmaz durumda. Bu nedenle Ar-Ge faaliyeti yürüten, teknokentlerde faaliyet gösteren bilişim ve yazılım alanında üretim gerçekleştiren şirketler gözbebeklerimiz. Bu şirketlerin kurumlar vergisi istisna ve indirimlerinden yararlanmasının önüne geçilmesi kazançtan ziyade kayıp oluşturacaktır” dedi.
ULUSLARARASI REKABETTE DEZAVANTAJ
Baran, yurtdışı merkezli şirketlerde çalışan sektör çalışanlarının vergi vermemesi nedeniyle yaşanan haksız rekabete de dikkat çekti. Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin personel maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Baran, “Ülkemizde faaliyet gösteren bir işletmede çalışan bir bilgisayar mühendisinin işletmeye maliyeti, Türkiye’den yurtdışına çalışan bir işçinin maliyetinin neredeyse iki katına yaklaşıyor. Yapılacak düzenleme ile vergi avantajlarının ortadan kaldırılması, şirketlerimizin uluslararası arenadaki rekabette daha en başından geriye düşmesi anlamına geliyor. Bu durum aynen beyin göçünde olduğu gibi teknoloji şirketlerinin de merkezlerini başka ülkelere taşıma riskini beraberinde getirecektir” diye konuştu.
VERGİ ADALETİ VE KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
Asgari Kurumlar Vergisi düzenlemesinin yapılması durumunda az vergi ödeyen ya da zarar etmesi nedeniyle hiç vergi ödemeyen mükelleflerin olumsuz etkileneceğini vurgulayan Baran, “Kurumlar vergisindeki indirim ve istisnaların kaldırılarak düşük oranlı bir kurumlar vergisi sistemine geçilmesi, kamunun işlem yükünü azaltırken vergi adaletini de güçlendirecektir” dedi.
Gürsel Baran, yeni vergi paketinin ekonomiyi canlandırmak ve vergi adaletini sağlamak için kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik tedbirler içermesi gerektiğini belirterek, bu yönde yapılacak düzenlemelerin Türkiye ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını ifade etti.