ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN
Ana ürünleri olan domatesten salça üretmeye karar veren Varol ve ortakları, 2014’te projeyi tamamlayarak valilik onayıyla salça üretim tesisini kurdu. Varol, "Hasat zamanı tarlada kalan ürünlerin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyordum. Bu düşünceyle projeye başladık." dedi.
ZORLUKLARA RAĞMEN İLERLEDİLER
2018’de ilk üretime başladıklarını belirten Varol, yoğun bir çaba harcadıklarını ve deneme üretiminde 15 ton salça elde ettiklerini söyledi. Takip eden yıl, üretimi 60 tona çıkararak daha büyük bir pazara açılma yoluna girdiklerini ifade eden Varol, "Pazarda rekabet edebilmek için çabaladık, 2020’de Almanya ve Hollanda’ya ilk ihracatımızı gerçekleştirdik." diye konuştu.
ORGANİK TARIMA GEÇİŞ VE MARKALAŞMA ADIMLARI
2020’de organik tarıma geçiş yaptıklarını ve 5 çiftçinin organik domates yetiştirdiğini aktaran Varol, "Ayaş domatesinin coğrafi işareti tescillendi. Ata tohumlarımızı çoğaltarak geleneksel domates üretimine katkı sağlıyoruz," diyerek bu süreci anlattı. Ürünlerinin Migros, Tazedirekt ve Makro Center gibi büyük marketlerde yer aldığını belirten Varol, her yıl Hollanda ve Almanya’ya ihracat yaptıklarını ifade etti.
MANSUR YAVAŞ VE ANKARA KALKINMA AJANSINDAN DESTEK
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın kendilerine çok yardımcı olduğunu belirten Varol, kuruluş aşamasında pazar sıkıntısı yaşadıkları ürünlerin değerlendirilmesinde Yavaş'ın çok katkısı olduğunu belirtti.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan'ın bölgeyi ziyaret ettiğini de belirten Varol, “Kendisi kırsalda yetişmiş biri olarak projelerimize destek vereceğini söyledi. Ata tohumu domatesten elde edilen ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere gerekli makine ve ekipman desteği sağlayacaklarını belirtti.” dedi. Varol, Ankara Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla uluslararası pazarlara açılacaklarını ve Ankara'nın adını dünyada duyuracaklarını belirtti.