ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Başkent Kültür Yolu Festivali farklı farklı etkinlikleriyle devam ederken, Ankara Kalesi'nde birçok farklı el emeği meslek stantları da ziyaretçilerle buluşuyor. Çocukluğundan beri atölyede büyüyen Ahmet Çetinkaya da geleneklere uygun halde yaptıkları bağlamaları hem gençlere hem de turistlere aktarıyor.
Geleneksel sanat ürününün bu şekilde sergilenmesi ve tanıtılması açısından mutlu olduğunu dile getiren Çetinkaya, "Başkent Kültür Festivali'nde bağlama imalat aşamalarını anlattığımız, kullandığımız malzemeleri sergileyebildiğimiz, bağlama kültürümüzü gelecek nesillere aktarabileceğimiz ve gelen yabancı misafirlere tanıtabileceğimiz bir ortam oluştuğu için çok mutluyuz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi'ye ve Şube Müdürümüz Yıldız Yayla'ya sizin nezdinizde, bizlere kültürümüzü tanıtmamızda bu fırsatı verdikleri için ayrıca teşekkür ederim." dedi.
Baba mesleğini sürdüren Çetinkaya, "1989 Ankara doğumluyum. Bağlamacı Müzik Merkezi olarak hitap ettiğimiz kitle TRT ve Kültür Bakanlığı saz sanatçıları olduğu için yaptığımız işte kullandığımız malzemeler çok önemli. Sahnede kullanabilecek bağlamayı oluşturabilmek için çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle kullandığımız ağaçlar, enstrüman açısından büyük önem taşıyor. Bağlamanın fiziksel çalınabilecek hale getirilmesi için ağaçların oda sıcaklığında, 2 seneye yakın kurumaya bırakılması gerekiyor, ardından imalatı gerçekleştiriliyor. Farklı olarak kendi buluşumuz olan Termo tekniği ile ağacın içerisindeki nem oranı sıfıra indirilip, 2 yıllık bekleme süresini azaltabiliyoruz. Enstrümanın aslı bozulmadan, geleneklere uygun halde birinci sınıf ağaç, cila malzemeleriyle yapmaya özen gösteriyorum. Bu yüzden de yapmış olduğum bağlamalara ömür boyu garanti verebiliyorum." diyerek, mesleğinin inceliklerini anlattı.
"YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİ ÇOK YÜKSEK"
Başkent Kültür Yolu Festivali hakkında konuşan Çetinkaya, özellikle unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin bu faaliyetlerle yeni nesillere aktarılabildiğini belirtti. Çetinkaya, "Dünya çapında kitlelere hitap edebilmek için bu tarzda festivallerin yabancı ülkelerde de kültürümüzü anlatmak adına yapılmasını, tanıtılmasını çok isterim. Farklı şehirlerdeki birçok etkinliğe katılan insanlara denk geldim. Bu denli güzel etkinlerin hepsine insan katılmak istiyor. Yabancı turistlerin ise ilgisi çok yüksek." diye konuştu.