Başkentin en eskisiydi! Ankara Uğrak Lokantası kapandı

Ankara’nın en eski lokantası olan Ulus’taki Uğrak Lokantası kapandı… Başkentin değerlerinden bir olan Uğrak’ın kapanması ile onca sohbet ve anı da tarih oldu…

1926 yılında Ulus’ta, şimdiki heykelin yerinde, tek katlı dükkanların başındaki dede Raşit Tamer’in Uğrak Şarküteri dükkanıyla başlar Uğrak Lokantası’nın macerası.

1943-44 gibi dükkanlar yıkılınca karşıya, şimdiki 100.Yıl Çarşısı’nın olduğu yere Şehir Çarşısı yapılır. Aile, Uğrak İşkembecisi ve Uğrak Pastanesi adıyla iki dükkan açar çarşıda.

Şekerci Osman Nuri, Şekerci Hacı Bekir, Karpiç Lokantası, Bozacı Akman, Misket Lokantası gibi sonradan kendileri gibi ünlenen esnaf da komşularıdır.

1944-45’de Çankırı Caddesi üzerinde, Rüzgarlı Sokak’a doğru, Tamer Han yapılır. 1958’de Uğrak Lokantası şimdiki yerine yeni adıyla Uğrak Ekspres olarak taşınır.

Tamer Han’da girişin üstüne açılan Ankara Palas’tan sonra en lüks Hünkar Restoran da Tamer ailesine aittir.

1969’da, Hollanda’dan Türkiye’nin ilk piliç çevirme makinesini getirir Uğrak Lokantası. Aşırı talebi karşılamakta zorlanır, kendi devrimini yaşar, tavukçu olur.

1970’de dede Raşit Tamer vefat edince Hünkar Restoran kapatılır, çevirme tavuklarının ünüyle bugüne kadar gelir Uğrak Lokantası.

1959’dan beri lokantada çalışan ve işletmesini yürüten torun Behzat Tamer’i 6 ay önce kaybedince, bir Ankara markası olan lokantaya da 2023 Haziran ayında veda ettik. Amerika’da yaşayan kızı işletmeyince, bir markasını daha yitirdi Ankara.

Zamanın saymakla bitmez ünlüleri, Bülent Ecevit’ler, Altan Öymen’ler, özellikle gazeteciler, iş bitince Uğrak’ta alırmış soluğu. Turgut Özatay, Adile Naşit’in kardeşi Selim Naşit, Müslüm Gürses, Levent Kırca gibi ünlüler, her Ankara’ya gelişlerinde mutlaka Uğrak’a uğramadan edemeyenlerdendi.

HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (20)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri