‘Beş Şehir: Ankara’ belgeseli Ankaralılarla buluştu

34. Ankara Film Festivali'nin en çok konuşulan yapımları Ankara temalı belgeseller olmaya devam ediyor.

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yazıldığı günden bugüne güncelliğini ve gerçekliğini koruyan kitabındaki en önemli bölümlerden biri şüphesiz Ankara kısmıdır. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çağına tanıklık edişi ve bunu okurlara bir resmi anlatır gibi tüm çıplaklığı ve detaylarıyla anlatması okuyucularının hala zihinlerinde.

34. Ankara Film Festivali son günlerine yaklaşırken belgesel alanındaki kaliteli yapımlar da seyircileriyle buluşmaya devam ediyor. Vekam Özel Ödülü alanında da yine Ankara’yı merkezine almış kısa ve uzun metraj belgeseller yarışacak.

Ankara’yı anlatan belgeseller içinde festivalde en çok konuşulan yapımlardan biri de ‘Beş Şehir: Ankara’ belgeseli oldu.

Yönetmenlerin ve Ankaralıların yoğun katılımıyla gerçekleşen belgesel, izleyenler tarafından da büyük beğeni topladı. Festivalin en yoğun yapımlarından olan 'Beş Şehir: Ankara' özgün bir eser olarak da ön plana çıkıyor.

Alper Kaya ve Gökçin Dokumacı’nın yönetmenliğini üstlendiği belgeselde Hüseyin Avni Danyal’ın sesiyle Beş Şehir’in Ankara bölümünü dinliyoruz. Onun anlattığı, belgesel tanıtımında da ifade edildiği gibi, “Cam gibi keskin bir ışık altında, kaleden Ankara ovasına bakıp, yeni kurulmuş bir şehrin, bir ülkenin geçmişini, o günlerini ve geleceğini eşine zor rastlanır bir zaviyeden incelikle hülasa eden Tanpınar'ın ışığında bir Ankara anlatısı...” bu.

TANPINAR'IN ANKARASI İLE KENTİ GEZİYORUZ

Kitapta olduğu gibi belgesel de şu sözlerle başlıyor Tanpınar’ın ağzından;

“Belki Milli Mücadele yıllarının bıraktığı bir tesirdir, belki doğrudan doğruya çelik zırhlarını giymiş ortada dolaşan bir eski zaman silahşoruna benzeyen kalesinin bir telkinidir; Ankara, bana daima dasitani ve muharip göründü.”

Tanpınar’ın Kale’de, Hamamönü’nde Opera’da Ulus’ta gezintisine eşlik ettiğimiz belgeselde eski Ankara’yı belki de bugünün gözüyle de izleme fırsatı buluyoruz. Farklı bölümler ve anlatıların olduğu belgeselde son ana kadar kitaba bağlı kalınıyor. Bölümlere eşlik eden oyuncular ise belgeselin “ustalığı” konusunda ipucu veriyor adeta.

Hüseyin Avni Danyal, Mehmet Ali Nuroğlu, Turgay Tanülkü ve Reha Özcan’ın rol aldığı belgeselde, izleyicilerin en beğendiği bölüm ise kesinlikle “bugüne” yaklaştırılan rolü ile Reha Özcan’ın Evliya Çelebi’si oldu. Fuaye alanında da yönetmenler Kaya ve Dokumacı’ya Evliya Çelebi “dokunuşu” için tebrikler geldi.

Evliya Çelebi bölümünde Reha Özcan sokağa indirilmiş; Çiftlik’te kokoreç yiyor, Ankaragücü taraftarıyla maç izliyor, Hal esnafıyla görüşüyor, Çankırı Caddesi’nde pavyon ışıklarının altından şaşkınlıkla geçiyor; arka fonda ise Hüseyin Avni Danyal’ın eşsiz sesiyle Tanpınar’ın Ankara’sı akıyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir’i gerçekten ölümsüz, bu belgesel ise ölümsüz esere yeni bir renk ve yeni bir can olarak katkı vermiş.

Ankara Film Festivali, 10 Kasım’a kadar Ankaralıları bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri