Beypazarı ilçesinden ünü tüm Ankara'ya yayılan Beypazarı Dolması yiyenlerin vazgeçemeyeceği yöresel bir tat. İlçe sakinlerinden edinilen bilgiye göre bu dolmayı diğerlerinden farklı kılan özel bir tarzı var. Beypazarı'na gidildiğinde mutlaka tadılması gereken bu yaprak dolması, yöredeki kadınlar tarafından özenilerek hazırlanıyor.
SARMA DEĞİL BEYPAZARI DOLMASI
Beypazarı'nda, çoğu kişinin yaprak sarması olarak adlandırdığı bu yiyeceğe dolma diyorlar. Bunun sebebi ise yaprağı avuç içlerinde sarmaları. Beypazarı'nda çoğu kadın yaprağı avuç içine yerleştirerek, deyim yerindeyse kalem gibi olacak şekilde yapıyorlar.
BEYPAZARI DOLMASI'NI FARKLI KILAN NEDİR?
Beypazarı Dolması günlük yaşamda zeytinyağlı yapılırken, düğün ve bayram gibi özel günlerde içerisine et veya kıyma konularak yapılıyor. İç harcında öne çıkan bol soğan, maydanoz ve baharatlar dolmayı enfes bir hale kavuşturuyor.
Bol malzemeli iç harcının yanında, dolmayı güzelleştiren başka bir unsur ise yaprağı. Üzüm yapraklarının en nazikleri seçilerek yapılan dolmalar, damak çatlatıyor. Beypazarı'nda toplanan üzüm yapraklarında bulunan doğal ekşi tat, dolmaya hafif bir mayhoşluk vererek lezzetini daha da artırıyor.
KADINLAR İÇİN EKMEK KAPISI OLDU
Yiyenlerin vazgeçemediği, Beypazarı Dolması'nın popülerliği arttıkça, bu yiyecek birçok insan tarafından aranır hale geldi. Turistik yapısıyla çevre iller ve Ankara merkezden çok sayıda ziyaretçi çeken Beypazarı, yöresel lezzetlerini de beraberinde tanıtmaya başladı.
Bu sayede insanlara ulaşan Beypazarı Dolması, kadınlar için istihdam sağlayan bir ekmek kapısı oldu. Kadınlar yaptıkları dolmaları, bölgeye gelen yerli turistlere pazarlayarak önemli bir gelir kaynağı elde ediyorlar. Siz de bir gün Beypazarı'na gidecek olursanız bu enfes yiyeceği yerinde yemeden ilçeden ayrılmayın.