ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ankara'nın tarihi sokaklarından Hamamönü'nde, ramazan coşkusu devam ediyor. Ramazan stantları, Ankara'nın özgün lezzetlerinden doğal taşlarına kadar birçok simgesini sergiliyor. Mansur Yavaş döneminde evlerinin mimarisi, yetenekli kadınların yaptığı yemekleri ile Türkiye ve dünyada tanınır hale gelen Beypazarı yiyecekleri ramazan ayı boyunca Hamamönü sokaklarında kurulan tezgahlarda Ankaralıların beğenisine sunuluyor.
Beypazarı’nın meşhur asma yaprağı sarması, Beypazarı kurusu, el yapımı tatlılarının sergilendiği tezgahlar iftar öncesi açılıyor. Beypazarı’na özgü yiyeceklerin yer aldığı stantta satış yapan Yıldız Coşkun, yiyeceklerdeki başarının sırrını anadolugazete.com.tr’ye anlattı. Coşkun, asma yaprağı sarmasının özel olmasındaki nedenin yöreye özgü damarsız, akpüskül denilen yaprakta saklı olduğunu kaydederek, “Biz Haziran’da topluyoruz, sonra salamura yapıp zamanı gelince de sarıyoruz. Sarmalarımızın lezzeti yöremize özgün asma yaprağından geliyor" dedi.
"80 KAT OLMASINA RAĞMEN İNCECİK"
Beypazarı ev baklavasının sırrını da anlatan Coşkun, ev baklavasının kalın olması sebebiyle genelde tercih edilmediğini fakat Beypazarı baklavasının sanılanın aksine ince olmasını şu sözlerle anlattı:
"Yöre sofrasının baş tacı Beypazarı baklavasının en önemli özelliği 80 kat ince yufkadan yapılmasına rağmen kalınlığının yalnızca 5-6 cm olmasıdır. Her beş yufkadan sonra araya konan ceviz içiyle birlikte 4 saat pişirilen ev baklavalarımız 80 kat olmasına rağmen incecik ve çok lezzetlidir."
"ÇİKOLATALI BEYPAZARI KURUSU ÇOK SEVİLİYOR"
Yıldız Coşkun Beypazarı’nın ünlü kurusunu da “Sizler 'sade' hâlini biliyorsunuz. Oysa Beypazarı Kurusu artık çikolatalı olarak da yapılıyor. Çok da seviliyor, çay ve kahvenin yanına tercih ediliyor" Ayrıca bir yıla kadar da muhafaza edilebiliyor. Bu nedenle çok beğenildi.” dedi.
Hamamönü'nde kurulan ramazan pazarlarına ramazan boyunca ziyaretçilere açık.