Çankaya Belediyesi Avrupa Miras Günleri’nin 41’incisine ev sahipliği yapacak

Çankaya Belediyesi, bu yıl 41'incisi düzenlenen "Avrupa Miras Günleri" etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

"Ankara Sevdalısı Olacaksınız" temasıyla hazırlanan bu özel etkinlikler, 21 ve 22 Eylül tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında, 8 müze, 5 farklı rota, 5 sergi, 3 konser ve 8 Avrupa Büyükelçiliği gibi önemli mekanlar, katılımcılara kapılarını açacak.

REHBER EŞLİĞİNDE 34 FARKLI MEKAN GEZLEBİLECEK

Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri Ağı'nın (EUNIC) öncülüğünde düzenlenen bu program, Ankara'nın kültürel zenginliklerini ve mirasını yerli ve yabancı katılımcılara tanıtmayı hedefliyor. Etkinlik boyunca, uzman rehberler eşliğinde 34 farklı mekan gezilebilecek, ziyaretçiler Başkent’in tarih ve kültürüne dair zengin bir deneyim yaşayacak.

Institut Français Türkiye'nin Ankara Şubesi'nin koordinasyonunu üstlendiği bu yılki Avrupa Miras Günleri etkinlikleri, Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Macaristan, Hollanda, Polonya ve İsviçre büyükelçiliklerini ziyarete açacak. Katılımcılar, rehber eşliğinde bu tarihi binaları keşfetme fırsatı bulacaklar. Aynı zamanda Macaristan Büyükelçiliği'nde düzenlenecek bir konsere katılabilecekler.

Etkinlik kapsamında, Resim ve Heykel Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Evliyagil Müzesi, Cin Ali Müzesi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi ve Olgunlaşma Enstitüsü de ziyaret edilebilecek. Bu yılın rotası içinde, Çankaya Belediyesi Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi de yer alacak. 21-22 Eylül tarihlerinde, saat 10.30 ve 11.30 arasında tarihi köşk, uzman rehberler eşliğinde Avrupa Miras Günleri için Başkentlilere açılacak. Ziyaretçiler, Milli Mücadele'nin Harp Okulu olan bu köşkte, Kurtuluş Savaşı'nın kritik anlarına tanıklık etme şansı bulacaklar.

AVRUPA MİRAS GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ 1985 YILINDA BAŞLADI

Avrupa Miras Günleri, 1985 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ve 1999'da Avrupa Birliği'nin katılımıyla daha da genişleyen bir etkinliktir. Türkiye, 1954'ten bu yana taraf olduğu Avrupa Kültür Sözleşmesi çerçevesinde, bu etkinliğin parçası olan 50'den fazla ülke arasında yer almaktadır. Her yıl Eylül ayında düzenlenen bu özel günler, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması amacını taşır. Bu sayede, miras değeri taşıyan alanlar ve anıtlar halka açılır, topluluklar kültürel miras hakkında bilinçlenirken, bu mirasın gelecek nesiller için korunmasına yönelik farkındalık geliştirilir.

EUNIC Ankara kümesinin girişimiyle, Avrupa Miras Günleri'nin ilki Eylül 2022'de gerçekleşti. Bu etkinlikte Belçika, Fransa, Polonya ve İsviçre büyükelçilikleri kapılarını halka açtı. Bu yılki üçüncü edisyon ise daha geniş bir katılımla gerçekleşiyor. Daha fazla Avrupa büyükelçiliğinin yanı sıra, tarihi, mimari ve sanatsal açıdan önemli birçok Türk kurumu, müze, üniversite, vakıf ve dernek de etkinlik kapsamında yer alıyor. Bu iş birliği, kentin kültürel mirasının korunmasında ve toplumla paylaşılmasında büyük rol oynayan paydaşları bir araya getiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri