Çankaya Belediyesi, sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım atarak İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SECAP) hazırlık çalıştayını gerçekleştirdi. Başkanlık binasında düzenlenen ve belediye iç paydaşlarının yoğun katılımıyla gerçekleşen çalıştayda, belirlenen hedefler ve yol haritası masaya yatırıldı.
Avrupa Birliği İklim ve Enerji Paketi kapsamında imzaladığı Başkanlar Sözleşmesi gereği çalışmalarına başlayan Çankaya Belediyesi, SECAP hazırlıklarını sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör iş birliğiyle yürütüyor. Bu kapsamda, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen "İç Paydaş Çalıştayı", belediye müdürlükleri ve bağlı şirket temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Çalıştay, iki oturum şeklinde organize edildi. İlk oturumda, GTE firmasından teknik danışman Engin Koç, sera gazı emisyon envanteri, ön bulgular ve azaltım stratejilerine yönelik kapsamlı bir sunum yaptı. İkinci oturumda ise ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Meltem Şenol Balaban ve Face Teknoloji firmasından Dr. Çağrı Hasan Karaman, iklim değişikliğinin toplumsal etkileri ve uyum sürecine dair ön bulguları değerlendirdi.
Çankaya Belediyesi’nin SECAP ile hedefi; enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek ve sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %50 oranında azaltmak. Bu kapsamda, bir yıllık sera gazı emisyon oranlarının hesaplanması ve elde edilen verilere dayalı çevre politikalarının oluşturulması planlanıyor.
Eylül ayında başlayan proje, Mayıs 2025’te tamamlanacak. Çalışmaların bir sonraki aşamasında, 4 Aralık 2024 tarihinde Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi'nde düzenlenecek "Dış Paydaş Çalıştayı" ile kamu kurumları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşların görüşleri alınarak kapsamlı bir eylem planı hazırlanacak.
Çankaya Belediyesi, iklim değişikliğine dirençli, güvenli ve sürdürülebilir bir kent hedefiyle çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.