Çankaya Belediyesinin 'barista' eğitimleri iş kapısı aralıyor!

Çankaya Belediyesi İş ve İstihdam Merkezi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek sunduğu "Barista" eğitimi ile gençlere yeni istihdam olanakları yaratıyor. Bu eğitimden faydalanan Halil Miran Milli, barista olarak başladığı kariyerinde şimdi kendi kahvecisini açarak girişimci oldu.

Çankaya Belediyesi, kadın ve genç istihdamına yönelik kurs ve çalışmalarıyla farklı projelere imza atmaya devam ediyor. Mesleki eğitimlerle yeni iş fırsatları yaratan belediye, barista eğitimi ile genç işsizliğine çare olmayı hedefliyor. "İşbaşında Eğitim Programı" kapsamında 2023 Eğitim Öğretim yılında barista eğitim programında usta öğretici olarak istihdam edilen Halil Miran Milli, şimdi de kendi kahvecisini açarak iş dünyasına adım attı.

“BARİSTA MODÜLÜNÜ MEB'E İLK KABUL ETTİREN ÇANKAYA BELEDİYESİDİR”

Kurs sürecini anlatan Milli, Çankaya Belediyesi’nin barista eğitiminin Türkiye’deki önemine dikkat çekti. "Çankaya Belediyesi ve Arabica Coffee House bu projeye başladığında ilk kursiyerlerden biri de bendim. Aldığımız eğitimden sonra Arabica’da işe başladım. Orada 6 ay çalıştıktan sonra başka bir şubeye sorumlu olarak gönderildim. Hacettepe Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü mezunu olduğum için Arabica Coffee House tarafından Çankaya Belediyesine ve Halk Eğitim Merkezine usta öğretici olarak önerildim. Bu benim için de şaşırtıcı oldu çünkü 1,5 sene içerisinde kursiyer olarak başladım, barista oldum, sonra şef, usta öğretici ve şimdi de işletmeci olarak istihdama katkı sağlıyorum." dedi.

Milli, bu programın Türkiye’de MEB’e bağlı 159 saat eğitim veren sertifikalı tek barista kursu olduğunu belirterek, "Çankaya Belediyesi’nde tamamen ücretsiz verilen ve bir ay süren bir kahve kampı sunuluyor. Barista modülünü ilk kez MEB’e kabul ettiren de yine Çankaya Belediyesi. Bu kurs İş ve İstihdam Merkezinin uğraşlarıyla oluştuğu için çok değerlidir." diye ekledi.

GENÇLERİN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYOR

Çankaya Halk Eğitim Merkezi’nde barista olarak işe alındıktan sonra 100 öğrenci yetiştirerek mezun eden Halil Miran Milli, açtığı Preset Coffee kahve işletmesinde de gençlere iş imkanı sağladığını belirtti. "Açtığım işletmede kahve üzerine atölyeler ve workshoplar düzenliyoruz. Bu kafeyi arkadaşça yeni nesil bir işletme anlayışıyla yönetiyoruz. Makine operatörü yetiştirmektense artizan insanlar yetiştirerek daha yaratıcı şekilde kahvenin hakkını vermeye çalışıyoruz. Çalışan 4 sertifikalı baristamızla üçüncü nesil kahve üzerine çalışıyoruz. Şu an mahalle sakinlerinden de çok olumlu dönüşler alıyoruz." dedi.

Milli, kurs döneminde dersleri ezberlemek yerine, sektörden kazandığı tecrübeyle daha yaratıcı işler ortaya koyduklarını ifade etti.

EUROPASS GEÇERLİLİĞİ DE BULUNUYOR

Çankaya Belediyesinin istihdam garantili 159 saatlik Barista Eğitimi Programı, kahve tarihi, kültürü, hazırlanışı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Etkili İletişim, Hijyen ve Sanitasyon gibi çeşitli eğitimleri de içeriyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, yurtdışında çalışma olanağı sağlayan Europass geçerliliği de bulunan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri