Çankaya ilçesinde yer alan Cinnah 19, Ankara’nın simge durumuna gelen apartmanlarından bugün hâlâ aynı ihtişamında

1957 yılında Nejat Ersin'in tasarımıyla yapılan Cinnah 19, modern mimarisi ve farklı tasarımıyla döneme damgasını vuran apartmanlardan biriydi. anadolugazete.com.tr, günümüzde tasarımı ile hâlâ deneysel nitelikte olan binayı inceledi.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ankara’nın önemli mimari miraslarından biri olan Cinnah 19, dönemin en önemli ve dikkat çeken eserlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde hâlâ bu etkisini sürdüren ve o dönemin tasarlanan havasını yansıtan Cinnah 19’un hikayesi haberimizde…

HER KULLANICI İÇİN DUBLEKS

Ankara'nın kalbinde, Cinnah Caddesi üzerinde yer alan 1957 yapımı Cinnah 19, Türkiye'nin olağanüstü mimari yapılarından biri olarak varlığını sürdürüyor. Nejat Ersin'in tasarımıyla hayat bulan bu yapı, modern mimarinin öncülerinden Le Corbusier'in etkisi altında, aynı zamanda Oscar Niemeyer, Lucio Costa ve Durrel Stone gibi önemli mimarların izlerini taşıyor.

Cinnah 19, 1954'te Meydanlar Müdürlüğü İşleri Kooperatif Binası olarak tasarlandı ve Türk mimarlık tarihinde önemli bir kilometre taşı oldu. Döneminin en başarılı modern mimari örneklerinden biri olarak kabul edilen bu yapı, modern yaşam ve konut mimarisinin öncülerinden biri olarak öne çıkıyor. Topoğrafyayı olduğu gibi bırakan ve her kullanıcı için dubleks apartman tasarlayan Cinnah 19, 'deneysel' olarak nitelendirilebilecek bir tasarımıyla ön plana çıkıyor.

Kullanıcıların günlük yaşantısını düşünerek toplanma ve sosyalleşme alanları oluşturmak amacıyla inşa edilen bu yapı; ortak kullanım alanları, dinlenme alanları, teras, depo ve güneşlenme terası gibi özelliklere sahip bir proje ortaya çıktı.

Dikdörtgen bir plan şemasına sahip olan Cinnah 19, 5 katlı bir bina olarak yapıldı. Toplamda 15 dubleks ve 2 normal apartman daireleri bulunan binada, ortak kullanıma açık bahçe alanları, dinlenme alanları ve teraslar da bulunuyor.

Yapı, sokağa dikey hareket getiren, kolonlar üstünde yükseltilmiş bir estetikle dikkat çekiyor. Kuzey ve güney cepheler, yapıyı çevreleyen peyzaj ve fonksiyonlara göre ayrılıyor. Bu yaklaşım, alanın yerleşimini bozmamayı hedeflerken kullanıcılara optimum ışık ve manzara sunuyor.

Ankara'nın bu mimari şaheseri, dönemine göre ütopik bir yaklaşımı benimseyerek, modern yaşamın ihtiyaçlarına çözüm sunmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri