Ankara'nın en bilindik hamur işlerinden biri Kül Çöreği. Beş çayında sofraları süsleyecek enfes el yapımı Kül Çöreği, herkesin tarifini isteyeceği bir atıştırmalık. Yöresel lezzetleri tarif listelerine eklemeyi seven çoğu kişi Kül Çöreği'ne de hayır diyemeyecek.
GÜN SOFLARININ ARANAN ATIŞTIRMALIĞI
Anadolu coğrafyası birbirinden özel yemekleri ve hamur işleriyle farklı lezzetleri sunmaya devam ediyor. Bozkırın eşsiz güzellikteki buğdayından üretilen un ile en muazzam yiyecekler ortaya çıkarken, Kül Çöreği'de sofralardaki yerini alıyor.
Tarifinin basitliği ile kendini sevdiren bu lezzet hem sabah kahvaltılarında hem de akşama doğru beş çaylarında tercih ediliyor. Hem pratik hem de tadıyla damak çatlatan Kül Çöreği, hızlıca hazırlanabilen yöresel bir tarif.
ANKARA'NIN KÜL ÇÖREĞİ TARİFİ
Çay ve kahve saatlerinin vazgeçilmezi Ankara'nın meşhur Kül Çöreği, kolay hazırlanabilir tarifi ile sizleri bekliyor. Kül Çöreği, neredeyse her evde bulunan malzemelerle hazırlanır. Bu yüzden yapımı çok basittir.
Kül Çöreği'ni hazırlamak için ihtiyacınız olan en temel malzemeler un, su ve tuzdur.
- Un, su ve tuz ile hamur hazırlanır, 30 cm çapında 1 cm kalınlığında yufkalar açılır, 4-5 adet hamur kat kat üst üste konur.
- İsteğe bağlı olarak bu katların arasına ceviz içi ya da peynir konulur
- Kenarları hava almayacak şekilde büyük somun ekmeği şekline getirilir.
- Ocakta alt ve üstü yapraklarla koparılıp sıcak meşe külüne gömülür.
- Külün üstünde kor olan meşe kömürü konularak pişmeye bırakılır.
- Piştikten sonra soğumaya bırakılan Kül Çöreği servise hazır hale gelir.