Celal Şengör, Ankaralılar ile ‘Köyden Metropole’ söyleşisinde buluştu

Keçiören Belediyesi’nin, Ankara'nın Başkent oluşunun 101. yıl dönümünü kutlamalarında düzenlediği ‘Köyden Metropole’ söyleşisinde Celal Şengör Ankaralılar ile buluştu.

Keçiören Belediyesi, Ankara'nın Başkent oluşunun 101. yıl dönümünü kutlamak amacıyla bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlikte, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Celâl Şengör tarafından "Köyden Metropole" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği bu söyleşi, Milli Mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konakladığı ve günümüzde müze olarak hizmet veren Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi'nin yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan adına konuşan Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut katılımcılara seslenerek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde 13 Ekim 1923 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara olarak ilan edilirken, Ankara sadece coğrafi bir merkez değil Cumhuriyetimizin ideallerini ve fikrini ortaya koyan bir şehir haline gelmiştir. Siyasi bir merkez olmanın yanında Ankara, Türkiye’nin geleceğine yön veren bir eğitim ve kültür başkenti olmuştur. Keçiören de, bu büyümenin bir parçası olarak Başkent’imizin güzelliğine güzellik katmaya, Keçiören Belediye Başkanımız Dr. Mesut Özarslan’ın öncülüğünde devam edecektir. Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Celâl Şengör’e kıymetli anlatımı için teşekkür ediyoruz. Ankara’nın başkent oluşunun 101’inci yılı kutlu olsun” dedi.

ANKARA’NIN BAŞKENT OLARAK SEÇİLMESİNİ ANLATTI

Prof. Dr. Celâl Şengör, söyleşisinde Ankara'nın başkent olarak ilan edilme nedenlerini, dönemin yerleşim yapısını ve insan kaynağını katılımcılara aktardı. Tarihi kaynaklar ve haritalar aracılığıyla Ankara'nın stratejik konumuna dair bilgiler veren Şengör, Cumhuriyet dönemi yazarlarının hatıra ve mektuplarından anekdotlar paylaşarak o dönemdeki Ankara halkının eğitim ve sosyolojik yapısını da açıkladı. Ayrıca, Ankara'nın güvenli konumunun başkent olarak seçilmesinde önemli bir etken olduğunu vurguladı.

ŞENGÖR GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Prof. Dr. Celâl Şengör, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında meclis balkonuna asılan Türk bayraklarını, Ankaralı kadınların elleriyle diktiğini anlatırken gözyaşlarını tutamadı. O dönemde Türk milletinin kenetlendiğini vurgulayan Şengör, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Anadolu kadınlarının Türk bayrağını yüceltmek ve göndere çekmek için canları pahasına mücadele ettiğini ifade etti.

MÜZEYE HAYRAN KALDI

Söyleşiye ev sahipliği yapan Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi'ni çok beğendiğini ifade eden Prof. Dr. Celâl Şengör, müzenin aslına uygun bir şekilde restore edilerek korunmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı. Bu tarihi yapının, Milli Mücadele’nin ilk karargâhı olduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Halide Edip Adıvar ve Adnan Adıvar gibi önemli isimleri misafir ettiğini belirtti. Şengör, Atatürk'ün Milli Mücadele döneminde Ankara'da birçok kez suikast tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, ancak Ankaralıların Atatürk’ü bağrına basarak ona sahip çıktığını ifade etti. Müzeyi gezerek bilgi alan Şengör, burada kitap imzaladı. Etkinliğe, Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut, Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Selçuk Karadağ, Cumhuriyet Halk Partisi Keçiören İlçe Başkanı Berk Kılıç ile önceki dönem Keçiören Belediye Başkanlarından Hamza Kırmızı da katıldı.

Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirildiği konser ve söyleşinin sonunda Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut, Celâl Şengör’e hediye takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri