CHP'li Semra Dinçer'den kadın cinayetlerini durduracak öneri

Ankara’nın Başkent Oluşunun 101. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, anadolugazete.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu. Kadınlara yönelik artan şiddet ve cinayet olaylarına tepki gösteren Dinçer, "Baklava çalan ile insan öldürenin aldığı ceza arasında fark olmadığı için bu durumdayız" dedi. Semra Dinçer, kapkaç vakaları üzerinden örnek vererek kadın cinayetlerini durduracak bir öneride bulundu.

ÖZEL HABER: BERAT TEMİZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş'ın ev sahipliğinde, Ankara’nın Başkent Oluşunun 101. Yıl Dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. Milletvekilleri, büyükelçiler, ilçe belediye başkanları, STK'lar ile basın mensuplarının katıldığı resepsiyonda Ankara'nın Başkent oluşu coşkuyla kutlandı.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Semra Dinçer, resepsiyonda anadolugazete.com.tr Yazı İşleri Müdürü Adem Yavuz Irgatoğlu ve Editör Berat Temiz'in sorularını yanıtladı. Dinçer, kadınlara ve çocuklara yönelik artan şiddet, cinayet ve istismar vakalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

"BAKLAVA ÇALAN İLE İNSAN ÖLDÜRENE VERİLEN CEZA ARASINDA FARK YOK"

Her gün birçok kadının şiddete uğraması ya da cinayete kurban gitmesine tepki gösteren Semra Dinçer, "19 suç işlemiş biri sokakta dolanıyor. Bizim suçluya suçlu diyebilmemiz gerekiyor. Herkese hak ettiği cezayı vermemiz lazım. Bugün baktığınız zaman bir baklava çalan çocuğun aldığı cezayla, insan öldürenin aldığı ceza arasında fark olmamasından dolayı bu durumdayız. Türkiye'de adalet kavramını yitirmiş durumdayız. 'Kadın mıdır, kız mıdır?', 'Başörtüsüz kadın perdesiz eve benzer', 'Sürtük' gibi kadınlara söylenen, kadınları ikinci plana atan, kadınları yok sayan zihniyet ve söylemler bugün geldiğimiz durumu apaçık ortaya seriyor" dedi.

"SOKAKLARI GÜVENLİ KILAMIYORSAK SORUN BİZDEDİR, İKTİDARDADIR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Emniyette ve adalette problem varsa neşter vuracağız. Cezasızlık algısını yenmek, boynumuzun borcu" açıklamasını hatırlatmamız üzerine Dinçer, şu ifadeleri kullandı: "İnsanlarda öyle bir algı var ki; kadınlar katlediliyor, sokaklarda öldürülüyor ve diyorlar ki 'Gecenin o saatinde dışarıda olmasaydı.' Böyle bir şey var mı? Burası Arabistan değil, Türkiye Cumhuriyeti! Bir kadın gece 12'de de sokağa çıkar. Eğer o sokakları güvenli kılamıyorsak sorun bizdedir, iktidardadır. Bir erkek gece 12'ye, 3'e kadar sokakta dolanabiliyorsa ve kadın dolanamıyorsa biz bu ülkede kadın-erkek ayrımını yapıyoruz demektir. Kadın hak ettiği yere getirilmeli ve bu suçları işleyen insanlar gereken cezayı, topluma örnek olacak cezayı almalı. Caydırıcı cezalar almalı ki insanlar bir daha buna teşebbüs etmesin."

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAK ÖNERİ

Geçtiğimiz yıllarda sık sık yaşanan kapkaç vakalarının caydırıcı cezalar sayesinde bitme noktasına geldiğini hatırlatan CHP'li Semra Dinçer, "4-5 yıl önce çok ciddi kapkaç vakaları vardı. Motosikletin üstünde ya da koşarak kadınların çantaları gasp edilirdi, kadınlar sürüklenirdi. O kapkaççılar karakolun ön kapısından girer, arka kapısından çıkardı. Bir cezasızlık algısı vardı. Sonradan bakıldı ki kapkaç farklı bir boyuta evirildi, insanlara zarar veren bir noktaya ulaştı, daha sonra da kapkaçın cezası hak ettiği noktaya getirildi. Şimdi son zamanlarda kapkaç olayı duyuyor musunuz? Duymuyorsunuz. Çünkü verilen ceza, caydırıcı bir ceza. Karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkamadılar. En az 10 yıl ceza aldılar. Kadın cinayetleri de böyle. Bana göre caydırıcı önlemlerin en başında hak ettikleri ve topluma örnek olacak cezaların verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Dinçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının da önemli bir adım olduğunu söyledi.

MECLİS'TE KEFENLİ PROTESTO

"İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmakla ne elde ettiniz?" diye soran Dinçer, AK Parti iktidarları döneminde kadın cinayetlerinin arttığı eleştirisinde bulundu. TBMM Genel Kurulu'nda kadınlara yönelik artan şiddet ve cinayet olaylarına tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kürsüye katledilen kadın ve çocukların isimlerinin yazılı olduğu kefen asmıştı. Dinçer, "Bu ülkede eşikten beşiklerine kadar her gün kadınlar ve çocuklar katlediliyor. Sizin cezasızlık politikalarınız yüzünden 22 yıldır kadınlar bu kefeni çantalarında taşıyorlar. Bu kefeni kadınların kaderi yaptınız" ifadelerini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri