Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ve nisan aylarında ekilen salatalıklar, yaklaşık dört aylık bir sürecin ardından hasada hazır hale geliyor. Organik üretim prensiplerine uygun olarak yetiştirilen salatalıklar, hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'ne getiriliyor. İlk aşamada, salatalıklar elek makinesinden geçirilerek boyutlarına göre ayrılıyor. Daha sonra, yıkama ve fırçalama makinelerinde temizlenen salatalıklar, iğneleme işlemi için hazırlanıyor.
KURULUM AŞAMASI: LEZZETİN SIRRI
Salatalıklar, tenekeye yerleştirilmeden önce sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve çiçekli dereotu gibi malzemelerle karıştırılıyor. İçine 2 yıl öncesinden alınan üzüm sirkesi ve tuz eklenen turşular, bir gün boyunca açık ağızlı tenekelerde fermente ediliyor. Fermentasyon sürecinin ardından, turşular tekneye boşaltılarak tuzunun seyreltilmesi için yıkanıyor.
SUNUM VE TEST AŞAMALARI
Bir ay boyunca bekletilen turşular, farklı boyutlardaki kavanozlara yerleştirilip ağzı kapatılarak siparişlere hazırlanıyor. Gıda teknikerleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne uygunluk açısından testler gerçekleştiriyor. Coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular, tuz, asetik ve pH tayinleri yapıldıktan sonra kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.
ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI
Şanlıurfa’dan Çubuk’a salatalık hasadı için gelen işçiler, sürecin detaylarını aktardı. Çubuk turşusu üreticilerinden Satı Özkan, turşularının tamamen doğal olduğunu ve üretim sürecinde sevgi kattıklarını belirtti. Özkan, Çubuk turşusunun, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade etti.
Turşu mağazasında alışveriş yapan Bengüsü Taylan ise, Çubuk'un turşularının meşhur olduğunu ve sık sık tükettiklerini söyledi. Taylan, turşu suyunun bağışıklık sistemine ve sindirime iyi geldiğini vurgulayarak, lezzetinin denemeye değer olduğunu belirtti.