Cumhuriyet’e giden yolda önemli bir tarihi yapı: İmalat-ı Harbiye Müzesi

İmalat-ı Harbiye Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecine ışık tutan ve Milli Mücadele döneminde cephelere silah ve mühimmat üreten tarihi bir yapı olarak dikkat çekiyor.

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) bünyesinde hizmet veren müze, geçmişteki üretim merkezinin bugünkü haliyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

TARİHÇESİ VE ÖNEMİ

19. yüzyılın sonlarında Sultan 2. Abdülhamit tarafından "süvari kışlası" olarak inşa edilen bu yapı, Milli Mücadele döneminde aktif bir üretim tesisi olarak kullanıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında üretilen silahlar, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynadı.

Müze, 1922'deki yangın sonrasında yeniden inşa edilerek Cumhuriyet'in ilk yıllarında da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanıldı. 20 Haziran 2013'te müze olarak hizmet vermeye başlayan yapı, 2023 yılında restorasyon sürecinin ardından tekrar ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.

ZENGİN KOLEKSİYON

Müze, Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e uzanan süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı silahlar ve mühimmatlarla dolu bir koleksiyona sahip. Toplamda 2.352 tarihi eser bulunan müzede, Cumhuriyet tarihi öncesi savaş aletleri ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan panolar yer alıyor. Ayrıca, MKE tarafından üretilen güncel silahlar da sergileniyor.

ATATÜRK'ÜN İZLERİ

MKE İmalat-ı Harbiye Müze Sorumlusu Tuğba Öztürk Tursun, yapının tarihçesi hakkında bilgi verirken, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu alanda bulunarak "Türk, öğün, çalış, güven" sözünü söylediğini aktardı. Tursun, müzenin en önemli envanterlerinden biri olan "gazi kovan"ın, ordunun büyük mücadeleler verdiği dönemlerde tekrar değerlendirilen mühimmat olduğunu belirtti.

HATIRA-İ CELADET ŞEHADETNAMESİ

Müzedeki önemli eserlerden biri de Hatıra-i Celadet Şehadetnamesi. Birinci Dünya Savaşı yıllarında halkın orduya desteğini göstermek amacıyla düzenlenen yardım kampanyasında toplanan bağışlarla dökülen toplara, yardımların miktarına bağlı olarak çiviler çakılmıştır.

ZİYARET BİLGİLERİ

İmalat-ı Harbiye Müzesi, hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor ve giriş ücreti alınmıyor. Ziyaretçiler, müzenin tarihi atmosferinde geçmişle buluşma fırsatı buluyor. Müze, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndaki rolünü temsil eden Yavuz kruvazörüne ait "topçu kaması" gibi önemli eserleri de barındırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri