ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN
Çubuk, Başkent Ankara il merkezine 35 km uzaklıkta yer alan bir metropol ilçe. Osmanlı Devleti'nde Fetret Devri'ni başlatan Ankara Savaşı’nın gerçekleştiği yer olan Çubuk Ovası'nda konumlanan Çubuk ilçesi Ankara'nın nüfus bakımından 25 ilçesi arasında büyüklük olarak 11. Sırada yer alıyor. İlçe 84 mahalleden oluşuyor. Merkez mahalleler hariç diğer 77 mahallenin tamamı Türkmen'dir. Tam anlamıyla bir Türkmen yurdu olan Çubuk ilçesi doğuda Kalecik İlçesi ve Çankırı, batıda Pursaklar ve Kahramankazan güneyde Akyurt İlçesi ve kuzeyde Kızılcahamam ilçesi ile komşudur.
Türkiye'nin ikinci en büyük uluslararası havaalanı olan Esenboğa Uluslararası Havalimanı da Çubuk ilçe sınırları içerisinde yer alıyor.
Çubuk adının ortaya çıkmasına dair en kuvvetli rivayet, Anadolu'nun Türkler tarafından fethi sırasında ilk ele geçen yerlerden olan Çubuk ve civarını Türk yurdu haline getiren Selçuklu komutanlarından olan Çubuk Bey’dir. Bu rivayete göre Çubuk Bey ilçeye ismini veren kahraman olmuştur.
Çubuk özellikle gastronomisi ile dikkat çeken ve bu konuda sürekli büyüyen bir ilçe. Geçtiğimiz ay Türk Mutfağı Haftası'nda da tanıtılan bu mutfağın öne çıkan lezzetleri Çubuk Turşusu, vişne sulu yöresel bulgur pilavı, tandır böreği, yaprak sarma ve homaça yemeği. Homaça 2 farklı teknikle pişirilen büyük parçalar halinde doğranan dana etine patates ve soğanın eşlik ettiği muhteşem bir tencere yemeği. Düğünlerin vazgeçilmezi olan bu lezzeti yanında Çubuk turşusu ile yemek için bir Çubuk düğünü daveti bekliyorum. Her sene yapılan “Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” de gastronominin gelişmesi için oldukça mühim. Geçen sene yapılan Festivalin hemen öncesinde Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile ilçede gastronominin geliştirilmesine yönelik de bir iş birliği protokolü kabul edilmişti. Bu protokol de Çubuk’un ve Çubuk mutfağının gelişimine ciddi fayda sağlayacak. Homaça, geçen sene Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesini de almayı başardı. Çubuk, bu anlamda Ankara’yı temsil ediliyor. Çubuk, Ankara’nın en çok coğrafi işaretli ürünü bulunan ilçesi olarak öne çıkarken; Homaca ile beraber, Çubuk Turşusu, Çubuk Ağat Taşı, Çubuk Vişnesi, coğrafi işaret belgesi bulunan ürünler. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş’ı da bu konudaki çabası için takdir etmek gerekiyor.
Halk dilinde Aygülü olarak da geçen ve Çubuk ilçesinde 2018 yılında rastlanan Endemik türlerden biri olan Şakayık da yöre halkı ve doğa tutkunu insanların ilgisini çekiyor. Bu yıl yoğun yağmur ve dolu yağışlarından etkilenen Şakayık, Akkuzulu ve İmamhüseyin mahallelerinin 1400 metre yüksekliğinde yer alıyor.
Çubuk’a kendinizi attığınız anda çok fazla doğal sebze meyve satan yerlere rastlıyorsunuz. Neredeyse her dükkan bir manav gibi kendi ürettiği sebze, meyve ve yeşillikleri sergiliyor. Çubuk’ta her gün adeta bir Pazar kurulmuş gibi hissetmeniz oldukça olası. Böylesi bir ilçede bu kadar doğal ürün ve tatlı sert iklimle beraber sağlıklı bir yaşam çok mümkün görünüyor.
Herkesin kendi ürününü satıyor olmasının da etkisiyle şehir merkezinde yoğun bir ticaret akışı da mevcut. Önünden geçtiğim birçok dükkânda da istihdam edilmek üzere çalışan ihtiyacı olduğuna dair ilanlar gördüm. Bu ilanlar ilçede, hem üretimin hem de istihdamın iyi olduğuna, esnaf için işlerin iyi gittiğine dair bir gösterge olarak yorumlanabilir. Bu kadar doğal ürünün oluşu zincir süpermarketlerin ilçedeki ağırlığını da ciddi şekilde alt seviyede tutuyor.
Turşuya ulaşımın gayet rahat olduğu ilçede bence turşu suyunun lezzetinin de daha erişilebilir olması şart. 2 litrelik ya da 5 litrelik şişelerle turşu suyuna ulaşmak mümkün olsa da bardak bardak da satılması gereken bir lezzet turşu suyu tıpkı Adana’nın her sokağında rahatlıkla Şalgam suyuna ulaşabildiğimiz gibi.
İnsanların yardımseverlik ve misafirperverlik duygularının ne denli kuvvetli olduğunu görmek için de Atatürk Parkı ve çevresinde kısa bir tur atmak mümkün. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra da yaklaşık 5 bin depremzede, Çubuk'ta otellere, evlere ve yurtlara yerleştirilmişti ayrıca o dönem Çubuk Pazarı altındaki 10 işyeri de boşaltılarak, yardımların depremzedelere ulaştırılacağı bir merkez olan "Esenlik Hayır Çarşısı’na dönüştürülmüştü.
Çubuk’ta sosyal hayat için de yeni gelişmeler mevcut. 2019 yılında inşaatına başlanan Millet Bahçesi açılış için geri sayım başlandı. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş konuyla alakalı, önümüzdeki aylarda resmi açılışı yapılacak. Şu anda vatandaşlarımız kullanıyor ama baharla birlikte tamamen halkımızın hizmetine sunmuş olacağız, açıklamasında bulunmuştu.
Çubuk’tan Pursaklar’a doğru giderken Çubuk Evleri’ni ve birbirinden görkemli camileri arkamızda bırakıyoruz…